Bine ai venit pe site-ul RomEval, noua platforma on-line de evaluari proprietati imobiliare
Proprietatea ta la adevarata valoare

    str. Regiment 11 Siret, nr. 50, bl. G1, ap. 4

    Galati, Romania

    9:00 - 18:00

    Luni - Vineri

    ANALIZA – Impactul limitarii gradului de indatorare la persoanele fizice
    octombrie 19, 2018

    ANALIZA – Impactul limitarii gradului de indatorare la persoanele fizice

    Limitarea gradului de îndatorare la creditele acordate populației va genera reducerea numărului de clienți eligibili cu venituri mici și/sau diminuarea sumelor acordate.

    Cel mai important impact va fi în piața creditelor de consum acordate de instituțiile financiare nebancare, unde volumele se vor reduce cu două cifre, conform analizei Profit.ro. Unul dintre actorii din piață se așteaptă ca măsura să ducă la dispariția unor IFN și ca marjele de profit să se comprime, în timp ce bancherii se feresc să vină cu estimări de impact.

     

    Astfel, cei care vor să contracteze un împrumut de la începutul anului viitor vor putea să se întindă cu ratele lunare până la 40% din venitul net pentru creditele în lei, indiferent de destinație – ipotecar sau consum – și până la 20% pentru cele în valută. Limita la creditele ipotecare în lei crește până la 45% în cazul celor care cumpără pentru prima oară o locuință.

    Creșterea dobânzilor mărește ratele lunare, salariile mai compensează doar parțial

    De la un nivel minim istoric de sub 0,7% înregistrat anul trecut, rata ROBOR la 3 luni a ajuns la puțin peste 2% la începutul primăverii, pentru ca în toamnă să ajungă la 3,1%. Creșterea substanțială a ratei ROBOR, în funcție de care sunt calculate dobânzile variabile, a adus și majorarea ratelor la credite, după cum se poate vedea în tabelul de mai jos.

    ANALIZĂ Ce impact poate avea limitarea gradului de îndatorare la persoane fizice. „Probabil că unele IFN o să se retragă din piață.” Sumele exacte care vor mai putea fi împrumutate de români

    Calculele sunt realizate pe datele BNR privind valoarea mediană de 193.000 de lei a unui credit Prima Casă, respectiv de 161.000 de lei a unui credit ipotecar standard, ambele pe 30 de ani.

    Potrivit raportului de stabilitate citat, gradul median de îndatorare pentru creditele noi a crescut între martie 2017 și martie 2018 cu 10 puncte procentuale pentru creditele ipotecare și cu 5 puncte procentuale pentru cele de consum. Această evoluție ar fi trebuit să fie foarte îngrijorătoare în mod normal, numai că datele pe care a calculat BNR nu sunt actuale. Banca centrală s-a raportat la salariile din decembrie 2016, însă lefurile au crescut între timp.

    Calculele Profit.ro pe baza datelor curente privind salariile medii din economie arată că gradul de îndatorare s-a menținut constant până în martie, iar de atunci a început să crească pentru că impactul dobânzilor majorate a întrecut creșterea salarială medie.

    Ce sume vor mai putea împrumuta românii La salariul minim actual de 1.162 de lei net, rata maximă este de 465 de lei. De la 1 ianuarie, salariul minim va crește cu 150 de lei pe suma brută, ceea ce va corespunde unui net de 1.247 de lei. Rata lunară maximă pentru cei cu venitul minim ar ajunge astfel la aproape 500 de lei de la începutul anului viitor.

    Un debitor cu salariul minim s-ar califica astfel la un credit de consum de maximum 23.000 de lei pe 5 ani, în condițiile în care dobânda anuală efectivă s-ar păstra la nivelul actual de circa 11%.

    În cazul unui credit ipotecar, suma maximă împrumutată n-ar putea trece peste 95.000 de lei pe 30 de ani, în condițiile în care rata n-ar trebui să depășească 45% din venituri pentru un credit aferent primei locuințe. De altfel, la circa 20.000 de euro, banii ar ajunge doar pentru achiziționarea unei garsoniere într-un oraș mic și fără perspective.

    Sursa profit.ro

    Share:

    Add your Comment

    Arhive

    Kroth is a corporate consulting & business WordPress theme. You can customize what ever you think to make your website much better from your great ideas.