Galati, Romania
Luni - Vineri
Banca Națională se află în discuții cu băncile comerciale și cu instituțiile statului pentru găsirea celei mai bune formule de plafonare a gradului de îndatorare a clienților atunci când contractează un credit ipotecar sau de consum. Legea va fi gata în toamnă și este considerată pozitivă de către analiști.
Informațiile din urmă cu câteva luni conform cărora Banca Națională a României urmează să stabilească un prag maxim pentru gradul de îndatorare a clienților bancari au devenit realitate după ce Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că legea va apărea în toamnă. „Îndatorarea este o chestiune de securitate națională, nu te poți juca cu ea”, a spus Mugur Isărescu cu ocazia prezentării ultimului raport pe inflație. „Am discutat cu băncile, iar procentele încă le analizăm.Sub nicio formă nu vrem să sugrumăm creșterea creditului și nici creșterea economică”, a arătat guvernatorul BNR.
În perioada anterioară 2007, banca centrală avea puse în practică limitări ale gradului de îndatorare în timp ce în Europa nu existau astfel de reguli, limitare care a fost eliminată în 2007, la momentul intrării României în Uniunea Europeană. Ulterior, după declanșarea crizei financiare, BNR a fost acuzată că nu a procedat la limitarea creditării în franci elvețieni. „Noi, Banca Națională, care luptam să intre România în Uniunea Europeană, trebuia să introducem restricții la creditare. Acum, când Europa are asemenea restricții – se numesc norme prudențiale, dar sunt tot un fel de restricții de mișcări de capital, doar le-au dat altă denumire – și țările vecine au introdus, noi suntem acuzați că intenționăm să sugrumăm creditul”, explică Mugur Isărescu.
Printre clienții băncilor se găsesc persoane care au și 70% grad de îndatorare, adică ponderea ratelor aferente creditelor în veniturile lunare ale persoanei creditate sau a familiei respective. De altfel, datele din decembrie 2017 arătau că aproximativ 25% dintre debitori aveau un grad de îndatorare mai mare de 55% din venituri, fiind automat debitori cu risc ridicat de intrare în „stare de neperformanță”. Creșterea creditării a continuat și în ultimele luni, când ROBOR la trei luni, dobânda interbancară la trei luni luată în calcul pentru dobânda aferentă împrumuturilor bancare, a crescut la cel mai mare nivel din ultimii cinci ani. Avansul creditării în primul semestru este similar cu creșterea reală a salariilor din mediul privat, de 9%.
Citește știrea completa pe capital.ro