Bine ai venit pe site-ul RomEval, noua platforma on-line de evaluari proprietati imobiliare
Proprietatea ta la adevarata valoare

        str. Regiment 11 Siret, nr. 50, bl. G1, ap. 4

        Galati, Romania

        9:00 - 18:00

        Luni - Vineri

        Ca să nu sară în aer ROBOR, BNR trebuie să mai pompeze săptămânal în piaţă miliarde de lei, pentru cel puţin încă două luni
        septembrie 5, 2018

        Ca să nu sară în aer ROBOR, BNR trebuie să mai pompeze săptămânal în piaţă miliarde de lei, pentru cel puţin încă două luni

        Operaţiunile repo realizate de BNR în luna august, trei la număr, în valoare totală de 26,9 miliarde de lei, arată acutizarea lipsei de lichiditate din sistemul bancar. În mod normal, banca centrală a apelat la aceste operaţiuni pentru a diminua volatilitatea dobânzilor interbancare, dobânzi care stau la baza formării indicatorilor ROBOR. Injecţia de lichiditate de la ultima operaţiune repo a BNR a condus la deprecierea indicelui ROBOR, indice stabilit în formarea dobânzilor variabile la creditele pentru persoane fizice şi juridice. Piaţa este de părere că BNR trebuie să mai pompeze bani cel puţin încă două luni.

        De câteva ori în ultima perioadă de timp au fost zile în care dobânzile pe interbancar au depăşit rata Lombard (dobânda cerută de BNR băncilor care nu au lichidităţi), lucru nefiresc într-o piaţă cu o evoluţie normală. Fenomenul arată accentuarea lipsei de lichidităţi din piaţa bancară, lipsă pe care BNR încearcă să o suplinească prin operaţiuni repo, trei la număr numai în luna august, două în valoare de 14,7 miliarde de lei, şi cea de luni de 12,2 miliarde de lei. Prin aceste tranzacţii, banca centrală achiziţionează temporar titluri de stat aflate în portofoliul instituţiilor de credit oferindu-le în schimb bani.

        Ultima injecţie de lichiditate reprezintă cea mai mare sumă introdusă de BNR în sistem prin operaţiuni repo din ultimii aproape şase ani. Un nivel mai mare al repo, de 12,6 miliarde lei, a fost înregistrat la începutul lunii octombrie 2012. Dobânda la care sumele au fost oferite la ultima opereaţiune a fost de 2,5% – egală cu dobânda de politică monetară, stabilită la acest nivel din primăvara acestui an.

        Lichiditatea băncilor în sistemul interbancar este foarte importantă deoarece stabileşte creşterea sau descreşterea dobânzilor la care se împrumută băncile între ele, influenţând astfel indicatorul ROBOR care stă la baza formării dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru creditele către populaţie şi către firme.

        Citeste stirea pe economica.net

        Share:

        Add your Comment

        Arhive

        Kroth is a corporate consulting & business WordPress theme. You can customize what ever you think to make your website much better from your great ideas.