Bine ai venit pe site-ul RomEval, noua platforma on-line de evaluari proprietati imobiliare
Proprietatea ta la adevarata valoare

        str. Regiment 11 Siret, nr. 50, bl. G1, ap. 4

        Galati, Romania

        9:00 - 18:00

        Luni - Vineri

        Credite mai scumpe, dobânzile la depozitele persoanelor fizice au scăzut. Populația a tras, din nou, bățul mai scurt la economii

        Credite mai scumpe, dobânzile la depozitele persoanelor fizice au scăzut. Populația a tras, din nou, bățul mai scurt la economii

        Evolutie dobanzi

        Dobânzile cerute de bănci la creditele noi au crescut ușor în ianuarie față de luna anterioară, îndeosebi pe segmentul de consum al populației, conform ultimelor date, analizate de Profit.ro. Dobânzile la depozite au rămas, în medie, la sub 2% – substanțial sub rata inflației -, dar cu scăderi pentru economisirile atrase de la persoanele fizice.

        Marja netă de dobândă a crescut, astfel, în prima lună de la intrarea în vigoare a OUG 114/2018, care introduce și o taxă pe activele bancare, deși scopul declarat al Guvernului PSD/ALDE cu noua impozitare este acela de a reduce dobânzile plătite de români.

        Politica băncilor la nivelul costurilor poate fi explicată pe scurt astfel în prima lună din 2019: credite mai scumpe și depozite remunerate la același nivel. Ianuarie este prima lună privind dobânzile pentru care Banca Națională a României oferă date de la intrarea în vigoare a taxei pe activele bancare, bir ce a zguduit sistemul bancar la perspectiva de a plăti 1,2% anual din deținerile de titluri de stat, cash și credite către bugetul statului, o rată de impozitare de trei ori mai mare decât profitabilitatea medie din ultimul deceniu.

        Taxa ar urma să fie plătită pentru primul trimestru în aprilie, astfel că evoluția dintr-o lună e prea scurtă pentru a trage o concluzie despre așezarea pe o tendință și mai aspră decât cea din ultimul an și (aproape) jumătate, când oricum creditele s-au scumpit. Creditarea este, oricum, în răcire, cu date mixte pentru ianuarie. Totodată, Guvernul, care a prezentat taxa drept o măsură de reducere a costurilor creditării, prin legarea acesteia de ROBOR, pare să fi renunțat la poziția inițială și spune că urmează să modifice OUG 114, după ce agenția Standard & Poor’s a indicat înrăutățirea perspectivei de rating.

        Citeste stirea intreaga pe Profit.ro

        Share:

        Add your Comment

        Arhive

        Kroth is a corporate consulting & business WordPress theme. You can customize what ever you think to make your website much better from your great ideas.