Galati, Romania
Luni - Vineri
Expertii veniti de la Iasi si-au pastrat opiniile formulate in raportul preliminar si recomanda realizarea unui imobil nou pe o structura recomandata pentru un sol de natura celui existent, in conformitate cu normele si reglementarile actuale.
„Din analiza la blocul B8 (scările 1 şi 2) se poate concluziona că degradările structurale (diafragmele din beton) şi implicit nestructurale (fisuri şi crăpături la finisaje, pereţi compartimentare, de închidere) sunt cauzate de tasările apărute la nivelul terenului de fundare care a fost umezit din diverse surse de apă, conducând la înclinarea blocului pe direcţie Sud-Est/Nord-Vest, şi de faptul că structura de rezistenţă nu este conformată seismic. Imobilul expertizat a fost declarat ca fiind încadrat în Clasa Risc Seismic I – risc de prăbuşire la cutremur. Totodată, potrivit experţilor, la momentul actual, în regim static, structura de rezistenţă a blocului B8 (scara 1 şi 2), nu prezintă risc iminent de cedare. Cu toate acestea, dacă tasările diferenţiate existente nu se opresc (dacă nu se intervine în primă fază prin consolidarea terenului de fundare) este posibil ca structura de rezistenţă să cedeze şi fără producerea unui seism”, se arată în comunicatul autoritatilor locale.
De mentionat este ca blocul B8, ca si mare parte din blocurile construite in cartierul Mazepa 1, sunt imobile datand din anii 1960, cand reglementarile cu privire la constructiile colective erau deficitare. Dupa anul 1977, cand Romania a fost zdruncinata puternic de un cutremur cu magnitudinea de 7.2 grade pe scara Richter, au fost revizuite toate normativele de constructie a cladirilor.
Referitor la blocul B8 din cartierul Mazepa, asteptam decizia autoritalilor locale, cu atat mai mult cu cat Galatiul se afla intr-o zona de miscari telurice frecvente.
Sursa foto Costel Crangan