Galati, Romania
Luni - Vineri
Potrivit aprecierilor companiei bucureștene de consultanță imobiliară Nordis, numărul tranzacțiilor cu locuințe în scop investițional s-a majorat din 2016 încoace – pe piața Capitalei, cel puțin. Majoritatea cumpărătorilor din această categorie achiziționează, de regulă, unul sau două apartamente în vederea închirierii ulterioare, atrași fiind de veniturile stabile oferite de această soluție. „Datorită randamentelor între 5 și 7% an, aceste plasamente în imobiliare au devenit mai atractive decât depozitele bancare”, subliniază Florin Poștoacă, managerul Departamentului de Investiții Nordis. O variantă foarte convenabilă constă în cumpărarea unor proprietăți care sunt deja închiriate, acestea fiind preluate, astfel, cu tot cu chiriaș.
„Pariurile” pe rezidențial pot aduce, însă, și câștiguri mai mari decât atât. Pentru cei cu un apetit de risc puțin mai mare, precizează reprezentanții Nordis, dar care își doresc și un profit mai bun, există posibilitatea de a achiziționa locuințe aflate în stadiul de proiect. Principalul avantaj într-o asemenea situație este, desigur, prețul redus de care poate beneficia cumpărătorul în stadiile incipiente ale proiectului (cu ctât mai mult dacă achiziționează mai multe proprietăți). „Există și un alt tip de investitori, care cumpără în același proiect un pachet de apartamente și mențin un portofoliu de apartamente, fie închiriate, fie pentru revânzare. De obicei, acești investitori au angajați si un property manager, cel care gestionează relația cu toți chiriașii sau cu potențialii cumpărători”, adaugă Florin Poștoacă, managerul Departamentului de Investiții, în cadrul Nordis.
Nu în ultimul rând, mai există și un tip de investitori cu un apetit și mai mare spre risc, anume cei care încep să dezvolte ei înșiși proiecte imobiliare sau se implică, în calitate de asociați, în astfel de proiecte. În asemenea situații, randamentele sunt de peste 25% pe an, arată reprezentanții companiei de consultanță.
Un fapt interesant este că, în momentul de față, majoritatea investitorilor de pe segmentul rezidențial, respectiv aproximativ 70%, sunt chiar români – aceștia fiind urmați de cetățeni din Israel (10% din total), Germania (5%), Franța (5%) și Italia (5%). Potrivit datelor Nordis, 60% dintre investitorii pe piața rezidențială sunt oameni de afaceri, 20% manageri, 10% oameni din spațiul public, în vreme ce restul de 10% au alte profesii. „Cei care realizează investiții în domeniul imobiliar, atât pentru închiriere ulterioară sau revânzare cu profit, în principal sunt oameni de afaceri, manageri de top, oameni din spațiul public sau cei care își fac exitul din diverse businessuri și vor să asigure o parte din capital în plasamente mai sigure”, subliniază Florin Poștoacă.
Sursa: imobiliare.ro
Comment (1)
Marian
23 aug. 2018 - 11:40 amRandamentul mediu la nivel de peiata imobiliara rezidentiala este de 7%, cu mici fluctuatii in functie de diversi factori.