Bine ai venit pe site-ul RomEval, noua platforma on-line de evaluari proprietati imobiliare
Proprietatea ta la adevarata valoare

    str. Regiment 11 Siret, nr. 50, bl. G1, ap. 4

    Galati, Romania

    9:00 - 18:00

    Luni - Vineri

    Evaluarea pentru Impozitarea Cladirilor

    Evaluarea cladirilor pentru Taxe si Impozite Locale 2022

    Dupa cum bine stim, statul percepe impozite pe proprietatile imobiliare, indiferent de destinatia si scopul in care sunt utilizate.

    Fie ca esti proprietar persoana fizica, fie ca detii proprietatile imobiliare pe persoana juridica, ai obligatia anuala sa platesti impozit pe dreptul de proprietate.

    Cadrul legal este oferit de Codul Fiscal – Legea 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, iar “Titlul IX – Impozite si taxe locale”, art. 453 – art. 495, reglementeaza contributiile la bugetul local, dupa cum titlul sugereaza.

    Impozitul pe cladiri il regasim sub articolele:

    457 – proprietari persoane fizice, detinatori de cladiri rezidentiale;

    458 – proprietari persoane fizice, detinatori de cladiri nerezidentiale;

    459 – proprietari persoane fizice, detinatori de cladiri mixte;

    460 – proprietari persoane juridice.

    Plata impozitului anual, se poate face in 2 rate egale, termenele stabilite fiind 31 martie si 30 septembrie.

    Cand am nevoie de evaluare pentru impozitare?

    Statul imparte contribuabilul in 2 mari categorii: persoane fizice si persoane juridice.

    Persoanele fizice au nevoie de raport de evaluare pentru impozitarea cladirilor doar daca acestea sunt utilizate in scop nerezidential. Pe scurt, orice cladire care nu are destinatia locuinta, are nevoie de evaluare.

    Persoanele juridice insa, au nevoie de raport de evaluare, atat pentru cladiri nerezidentiale, cat si pentru cladirile cu destinatia locuinta (rezidentiale).

    Este important de retinut faptul ca intocmirea rapoartelor de evaluare pentru taxe si impozite locale se realizeaza in primele 3 luni ale anului, contribuabilul avand dreptul de a depune raportul pana cel tarziu la data de 31 martie. In caz contrar, raportul de evaluare pentru impozite locale va produce efecte fiscale incepand cu anul urmator.

    Ce valabilitate au rapoartele de evaluare pentru impozitare?

    Odata intocmit si depus in termen legal la directia de taxe si impozite locale, raportul de evaluare are valabilitate de 5 ani, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice.
    La expirarea termenului de 5 ani, contribuabilul poate face re-evaluarea cladirii.

    Prin intermediul RomEval, beneficiezi de discount de 20% la re-evaluarea proprietatii imobiliare, daca raportul de evaluare initial a fost intocmit tot prin intermediul firmei noastre.

    Cat costa un raport de evaluare pentru impozitare?

    Prin intermediul RomEval – evaluarile pentru impozitare beneficiaza de un discount de 10% din tarifele afisate pe site, daca precomanda serviciile de evaluare din luna decembrie.

    Onorariul pentru serviciul de evaluare pentru impozitare poate fi vizualizat accesand pagina Tarife.

    Cat dureaza sa fac un raport de evaluare pentru impozitare?

    Intocmirea unui raport de evaluare pentru impozitare poate dura intre 3 si 5 zile lucratoare, in functie de complexitatea lucrarii. In rare situatii, in cazul unor proprietati imobiliare speciale, se poate depasi termenul mentionat anterior.

    De retinut este ca termenul de executie se respecta in masura in care beneficarul lucrarii pune la dispozitia evaluatorului toata documentatia solicitata si faciliteaza inspectia proprietatii imobiliare.

    Este obligatoriu sa fac raport de evaluare pentru taxe si impozite?

    Evaluarea pentru impozitare nu este obligatorie, insa nerealizarea evaluarii este penalizata de catre stat prin aplicarea unor cote de impozitare mult mai mari asupra valorilor deja inregistrate in baza de date a organelor fiscale locale.

    Care sunt cotele de impozitare?

    Codul Fiscal stabileste un interval in care fiecare unitate administrativ teritoriala – UAT poate decide in urma unei hotarari de consiliu local, taxele si impozitele locale pe care trebuie sa le plateasca fiecare categorie de contribuabil.

    Precomanda raportul tau de evaluare pentru impozitare si beneficiaza de reducerea de 10% valabila doar in luna decembrie, completand formularul:     Echipa RomEval iti sta la dispozitie la numerele de telefon 0744.965.053, 0744.628.112, sau pe mail la adresa romeval.ro@gmail.com.