Bine ai venit pe site-ul RomEval, noua platforma on-line de evaluari proprietati imobiliare
Proprietatea ta la adevarata valoare

    str. Regiment 11 Siret, nr. 50, bl. G1, ap. 4

    Galati, Romania

    9:00 - 18:00

    Luni - Vineri

    Atenția spre România a investitorilor imobiliari străini este la cotă maximă. Noi fonduri de investiții sunt așteptate din țări occidentale. Raportul risc-preț al pieței românești – cel mai atractiv din Europa Centrală și de Est

    Atenția spre România a investitorilor imobiliari străini este la cotă maximă. Noi fonduri de investiții sunt așteptate din țări occidentale. Raportul risc-preț al pieței românești – cel mai atractiv din Europa Centrală și de Est

    Piața imobiliară se află în punctul ideal pentru reactivarea contractelor de achiziții de tip „forward-purchase“ și este unica opțiune pentru a atrage capital nou, în contextul în care volumul de produse funcționale și disponibile la vânzare este limitat, apreciază Gijs Klomp, head of investment properties în cadrul CBRE, pentru Profit.ro.

    Atenția spre România a investitorilor imobiliari străini este la cotă maximă. Noi fonduri de investiții sunt așteptate din țări occidentale. Raportul risc-preț al pieței românești - cel mai atractiv din Europa Centrală și de Est

    „Sunt deja în discuție tranzacții de acest tip și e un moment oportun pentru ele. Vânzătorul câștigă diminuându-și riscul, iar cumpărătorul, prin obținerea unui preț mai bun“, explică Klomp. Printre jucătorii din piață cu apetență pentru asemenea contracte se numără Skanska, Forte Partners sau One United.

    Contractele de tip „forward-purchase“ prevăd cumpărarea, respectiv vânzarea, la o dată din viitor a unor active imobiliare încă nefinalizate, la un preț stabilit astăzi. De regulă, investitorii imobiliari folosesc acest tip de contract pentru a achiziționa acum proprietăți care urmează să fie predate în viitor. Aceasta a fost o metodă de achiziție foarte populară în perioada 2005-2008. Immofinanz și-a construit portofoliul aproape exclusiv prin astfel de achiziții.

    Principalul punct de actracție al pieței românești este raportul dintre risc și preț, cel mai atractiv din Europa Centrală și de Est, însă acest lucru este așteptat să se schimbe prin atragerea de investitori noi. În Cehia, Ungaria și Polonia, nivelul yield-urilor de acum este comparatibil cu cel din 2007. În România, tranzacționarea America House din 2007 a fost realizată la un yield de 5,8%, cel mai mic înregistrat, iar acum piața e la 7%. Cu alte cuvinte, România este singura piață din regiune care nu e la fel de scumpă ca acum 12 ani. Yield-urile în România au scăzut cu circa 75 de puncte de bază în 4  ani, foarte lent, spune directorul CBRE.

    Yield-ul sau randamentul investițional este un indicator folosit în piața imobiliară pentru a determina profitabilitatea unei proprietăți. Valoarea netă a acestuia se calculează prin scăderea costurilor anuale de operare a clădirii vizate din chiria anuală generată de imobil, iar rezultatul se împarte la valoarea proprietății. Indicatorul este la 7% pentru birourile din București, 6,5% pentru proprietățile de retail și 7,75% pentru industrial. Cu cât procentul este mai mare, cu atât imobilul este mai ieftin.

    „Atenția acordată României de către investitorii imobiliari străini nu a fost niciodată la o cotă atât de înaltă ca acum. În următoarele 12-24 de luni, avem șansa de a atrage jucători, care până acum erau activi în Europa Central și care pot să schimbe prețul. Când văd investitorii din Londra în ziar că Morgan Stanley a cumpărat în România, acesta este un semnal foarte pozitiv pentru piața locală. Morgan Stanley are reputația de investitor care face cercetări temeinice înainte de a intra pe o piață. Investitorii se atrag unii pe alții“, subliniază Gijs Klomp.

    sursa Profit.ro

    Share:

    Add your Comment

    Arhive

    Kroth is a corporate consulting & business WordPress theme. You can customize what ever you think to make your website much better from your great ideas.