Bine ai venit pe site-ul RomEval, noua platforma on-line de evaluari proprietati imobiliare
Proprietatea ta la adevarata valoare

        str. Regiment 11 Siret, nr. 50, bl. G1, ap. 4

        Galati, Romania

        9:00 - 18:00

        Luni - Vineri

        BNR a votat limitarea gradului de îndatorare la creditele acordate persoanelor fizice

        BNR a votat limitarea gradului de îndatorare la creditele acordate persoanelor fizice

        Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a votat astăzi, noul regulament privind impunerea unor grade maxime explicite de îndatorare pentru creditele acordate persoanelor fizice, o premieră după anul 2007. Măsura va afecta atât creditele ipotecare, cât și pe cele de consum.

         

         

         

         

        Gradul maxim de îndatorare va fi de 40% pentru creditele în lei și 20% pentru cele în euro, indiferent de destinația creditului, consum sau ipotecar, după cum Profit.ro a anunțat săptămâna trecută. În cazul creditelor ipotecare pentru achiziția unei locuințe, gradul maxim crește cu 5 puncte procentuale în situația în care debitorul nu are sau nu a avut altă locuință proprietate personală. Pragurile nu sunt aplicabile în cazul refinanțărilor.
        Băncile și instituțiile financiare nebancare (IFN) pot să depășească această limită pentru debitorii cu venituri mai mari decât salariul mediu pe economie, dar numai pentru credite reprezentând 15% din creditele acordate în trimestrul anterior. Situația creditelor din această categorie se calculează și se raportează trimestrial. Excepția nu se aplică creditelor de peste 250.000 de euro (echivalent în lei).
        Pragurile vor fi calculate la veniturile nete ale debitorilor. Într-o formă anterioară discutată de banca centrală, pragurile erau mai ridicate și diferențiate în funcție de destinația creditului: 55% pentru cei care iau un credit cu dobândă fixă în lei pentru un imobil în care urmează să locuiască (respectiv 45% în cazul celor cu dobândă variabilă), dar mai permisivă pentru creditele de consum, a căror grad de îndatorare era limitat la maximum 30% (respectiv 25% pentru cele cu dobândă variabilă). Aceste limite urmau să fie calculate la venitul net, din care erau scoase cheltuielile de subzistență, precum și obligații de plată precum taxele, impozitele și asigurările.
        Noul regulament, care modifică regulamentul 17 din 2012 și este discutat în BNR de circa doi ani, va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

        Citeste stirea completa pe profit.ro

        Share:

        Add your Comment

        Arhive

        Kroth is a corporate consulting & business WordPress theme. You can customize what ever you think to make your website much better from your great ideas.