Galati, Romania
Luni - Vineri
BNR le-a dat ieri băncilor 6,5 mld. lei în cea de-a şasea operaţiune repo organizată în acest an, care a fost anticipată de analişti. Reluarea licitaţiilor repo vine după pauza de săptămâna trecută, marcată de revenirea pe creştere a dobânzilor interbancare.
Operaţiunea repo este o tranzacţie prin care banca centrală achiziţionează temporar titluri de stat aflate în portofoliul instituţiilor de credit oferindu-le în schimb lichiditate, cu angajamentul băncilor de a răscumpăra activele respective la o dată ulterioară şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei.
Dobânda la care sumele au fost oferite a fost de 2,5% – egală cu dobânda de politică monetară, stabilită la acest nivel din primăvara acestui an.
Această nouă injecţie de lichiditate vine în contextul în care rata anuală a inflaţiei a revenit pe creştere în luna august, sărind din nou peste 5% (faţă de nivelul de 4,6% din iulie), cursul valutar este în ascensiune, îndreptându-se spre 4,66 lei/euro, iar dobânzile din piaţa interbancară au revenit pe creştere, menţinându-se în continuare peste dobânda-cheie. Băncile trebuie să pună în această perioadă bani deoparte şi pentru constituirea rezervelor minime obligatorii la BNR.
BNR a mai făcut cinci operaţiuni repo în acest an – una la începutul lunii septembrie, în valoare de 9,47 mld. lei (la 3 septembrie), una de 916 mil. lei – reprezentând cea mai mică sumă injectată de BNR în sistem prin operaţiuni repo din ultimii trei ani (în 10 septembrie) şi trei licitaţii repo în luna august de 10,5 mld. lei (la 6 august), de 4,2 mld. lei (la 13 august 2018) şi de circa 12,2 mld. lei (la 27 august). Suma de 12,2 mld. lei injectată de BNR în sistem prin operaţiuni repo a fost cea mai mare din ultimii aproape şase ani. Un nivel mai mare al repo, de 12,6 mld. lei, a fost înregistrat la începutul lunii octombrie 2012.
Pe parcursul acestui an, până în luna august, nu au mai apărut sincope mari de lichiditate, astfel că BNR nu a fost pusă în situaţia de a face operaţiuni repo în perioada ianuarie – iulie.
După cele trei majorări ale dobânzii-cheie operate de la începutul acestui an, BNR a decis la începutul lunii august să menţină dobânda de politică monetară la 2,5% pe an, păstrând şi rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 3,5% pe an.
Sursa zf.ro