Bine ai venit pe site-ul RomEval, noua platforma on-line de evaluari proprietati imobiliare
Proprietatea ta la adevarata valoare

    str. Regiment 11 Siret, nr. 50, bl. G1, ap. 4

    Galati, Romania

    9:00 - 18:00

    Luni - Vineri

    Femeia de afaceri din spatele dezvoltarii Avantgarden Coresi din Brasov, un proiect de peste 4000 de apartamente.

    Femeia de afaceri din spatele dezvoltarii Avantgarden Coresi din Brasov, un proiect de peste 4000 de apartamente.

    EXCLUSIV Daniela Kasper, partenera Auchan la Brașov, vrea să vândă 300 de locuințe anul acesta, o încetinire a ritmului din 2018. În trei ani, prețul apartamentelor a crescut cu circa 40%

    Daniela-Cristina Kasper, una dintre puținele antreprenoare din sectorul dezvoltărilor rezidențiale din România, preconizează pentru acest an o scădere de peste 36% a ritmului de vânzări din cadrul ansamblului de locuințe Coresi Avantgarden, proiect pe care îl construiește în locul fostei fabrici Tractorul Brașov în parteneriat cu grupul francez Auchan. De la lansarea proiectului, în 2016,  prețul de vânzare al apartamentelor din complex a crescut cu peste 40%, nivel cu zece puncte procentuale peste media pieței.

    Antreprenoarea a fost convinsă de Ceetrus, divizia imobiliară a grupului francez Auchan, să intre într-un parteneriat de tip 50%-50% prin care, în decursul unui deceniu, să dezvolte pe 28 de hectare din fosta platformă industrială Tractorul un total de peste 4.000 de apartamente, în completarea mallului Coresi Shooping Resort, a zonei de birouri și a hotelului de care se ocupă investitorul străin. La trei ani de la demararea complexului Coresi Avantgarden au fost investite  50 milioane de euro în construcția primelor 1.000 de apartamente și în infrastructura necesară întregului proiect.

    În aceeași perioadă, cei doi parteneri au vândut peste 1.600 de apartamente. Anul trecut au fost vândute 474 de unități locative în cadrul complexului, iar obiectivul pentru acest an este vânzarea a 300 de locuințe, o scădere considerabilă.

    „Ultimii trei-patru ani au reprezentat un trend de dezvoltare atipică și nesănătoasă din punct de vedere economic. Ritmul de construcție accelerat, generat de ritmul de vânzare, dar și de evoluția prețurilor pentru materiale și manoperă, au generat provocări greu de gestionat pentru jucătorii fără experiență. La momentul actual sesizăm un trend de aliniere sau de punere în echilibru a tuturor factorilor menționați mai sus“, explică Daniela Kasper, într-un interviu pentru Profit.ro.

    Dezvoltarea Coresi Avantgarden a fost gândită pe cinci faze. Primele două etape au reprezentat finalizarea a 1.000 de apartamente. Acum este în curs de finalizare etapa a treia, care presupune livrarea a încă 288 de unități, și se construiește faza a patra cu 800 de apartamente. În paralel, se lucrează la proiectarea ultimei faze, care are un potențial de dezvoltare de peste 2.000 de unități locative. 

    Etapa a patra, demarată în 2018, va acoperi o suprafață de 5,1 hectare din terenul alocat dezvoltării rezidențiale. Aici vor fi ridicate 15 corpuri de clădire cu un regim de înălțime de 6 sau 8 etaje. Cele 800 de apartamente vor fi disponibile la vânzare etapizat, într-un interval de aproximativ 3 ani. Tot în această etapă, s-a rezervat un teren de 3.167 metri pătrați pentru creșă sau grădiniță, proiect ce va fi dezvoltat în parteneriat cu autoritățile locale.

    Prețuri în creștere

    Vânzările apartamentelor din Coresi Avantgarden au început în 2016 de la un preț mediu de 850 de euro/metru pătrat. Creșterea de preț a fost constantă, de la o etapă la alta a proiectului, explică dezvoltatorul. Astăzi, prețul de vânzare din faza a patra a complexului este de 1.150 – 1.200 de euro/metru pătrat, în funcție de modalitatea de plată aleasă, echivalentul unei scumpiri de peste 40%. În aceeași perioadă, indicele imobiliare.ro pentru apartamente noi din Brașov a crescut cu 29%, până la 1.152 euro/metru pătrat.

    „Această majorare de preț, pe parcursul a 40 de luni, are la bază în primul rând creșterea prețului materialelor de construcții, a prețului terenului, a manoperei, dar și a îmbunătățirilor aduse constant în proiect la nivel de dotări, tehnologii aplicate sau gamă de finisaje“, spune Daniela Kasper.  

    Disponibilitatea forței de muncă face ca predarea, în acest an, a peste 500 de apartamente din etapele demarate anterior să fie o provocare pentru Kasper. În prezent, dezvoltatorul are circa 100 de angajați și colaboratori direcți, iar pe șantierul din Brașov sunt 500 de muncitori, angajați ai firmelor aflate în subantrepriză.

    „Provocarea anului trecut a fost de a găsi forță de muncă calificată și de a o păstra. Focusul companiei Kasper Development a fost acela de a fideliza firmele executante, ai căror muncitori sunt majoritatea din România și de a îmbunătății performanțele angajaților“, adaugă antreprenoarea.

    Sursa profit.ro

    Share:

    Add your Comment

    Arhive

    Kroth is a corporate consulting & business WordPress theme. You can customize what ever you think to make your website much better from your great ideas.