Bine ai venit pe site-ul RomEval, noua platforma on-line de evaluari proprietati imobiliare
Proprietatea ta la adevarata valoare

    str. Regiment 11 Siret, nr. 50, bl. G1, ap. 4

    Galati, Romania

    9:00 - 18:00

    Luni - Vineri

    Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, se pregătesc să cumpere activele imobiliare ale fabricii de hârtie Letea

    Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, se pregătesc să cumpere activele imobiliare ale fabricii de hârtie Letea

    CONFIRMARE FOTO Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, se pregătesc să cumpere activele imobiliare ale fabricii de hârtie Letea

    Frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, cel mai mare retailer local de bricolaj și cel mai mare business dezvoltat de antreprenori români, confirmă intenția de a cumpăra activele imobiliare ale fabricii de hârtie „Letea“ din Bacău, în principal terenul aferent de 30 hectare, tranzacție anunțată de Profit.ro în urmă cu două luni, precizând astăzi că au oferit 3,1 milioane euro și că oferta lor a fost acceptată de creditori.

    „Grupul Dedeman, controlat de antreprenorii băcăuani Dragoș și Adrian Pavăl, face ultimii pași către preluarea fostei platforme industriale Letea SA Bacău, acolo unde ar urma să fie dezvoltat un hub de business. Creditorii Letea au acceptat oferta Dedeman. Până pe 30 iunie, procedura de vânzare a combinatului se află în faza de supraofertare.

    Vânzarea activelor imobiliare ale Letea SA,  ( ̴ 342.449 mp teren, clădiri și construcții speciale), odinioară a fost cea mai mare fabrică de hârtie din Estul Europei, se realizează prin negociere directă, prețul oferit fiind de 3.160.000 euro. Sierra Quadrant derulează, în prezent, faza de supraofertare, la un pas de 316.000 euro, ofertele fiind așteptate la sediul din Bacău al lichidatorului judiciar”, sunt datele transmise astăzi. ,,Strategia noastră a fost de a transforma Letea Bacău într-un hub de business și sperăm ca viitorul proprietar să urmeze această soluție. Este vorba de hale de producție, spații utilitare, terenuri și clădiri care sunt poziționate într-o zona foarte accesibilă a municipiului Bacău cu destinație industrială. Fabrica Letea Bacău a reprezentat una dintre investițiile economice strategice din zona Moldovei. Asigura sute de afaceri pe orizontală, mii de locuri de muncă, dezvoltare economică la nivel local și nu numai. În anii ‘80, oferta Letea includea peste 200 de sortimente de hârtie și cartoane, dar și hârtie de ziar, care acoperea întreg necesarul intern și o mare parte din export, către state precum SUA, Elveția, Olanda, Orientul Mijlociu și țări din Asia. La Letea existau 12 mașini de fabricare a hârtiei, de la hârtie de ziar, igienică, pentru țigarete, cu filigran ș.a.  Din toată acea investiție a mai rămas o mașină de hârtie și una de maculatură, care sunt depășite din punct de vedere tehnologic. Acesta este și motivul pentru care s-a decis identificarea unui investitor interesat, în primul rând, de preluarea activului imobiliar”, spune Florin Dragomir, asociat coordonator al Sierra Quadrant.

    La finele anului trecut, Profit.ro a anunțat că cei doi frați sunt în discuție cu Primăria Municipiului Bacău pentru construcția unei arene sportive în oraș, care ar putea depăși un buget de investiții de 20 de milioane de euro.

    În vara anului trecut, Profit.ro a anunțat că fabrica de hârtie „Letea“ din Bacău, înființată în urmă cu 140 de ani printr-o decizie a Guvernului Ion C. Brătianu, își va scoate la vânzare ultimele clădiri, terenuri și mașini. 

    Timp de un secol, a fost cel mai mare furnizor de hârtie de ziar și produse de papetărie din țară. A trecut prin naționalizarea de după 1945, a cunoscut o retehnologizare masivă în anii comunismului, iar după Revoluție, în 2003, a fost privatizată, ajungând în posesia fostului primar din Bacău Dumitru Sechelariu.

    În 2011, fabrica a intrat în faliment.

    După doi ani și jumătate de încercări de vânzare a societății în întregul ei, lichidatorul judiciar Sierra Quadrant, unul dintre principalii jucători din piața insolvenței din România, a luat decizia, aprobată de creditori, de a încerca o altă strategie.

    43 de milioane de lei a fost prețul de pornire la ultima licitație propusă de Sierra Quadrant, în septembrie anul trecut. A fost un singur investitor interesat să preia întreaga afacere, însă în cele din urmă și acesta a renunțat, în condițiile în care tehnologia învechită și condițiile impuse de legislația de mediu cu privire la tehnologia utilizată, respectiv BAT ( best available technology), fără de care nu este eliberată autorizația de mediu, ar fi făcut afacerea o misiune imposibilă fără o investiție consistentă în retehnologizare. A fost un moment semnificativ care a determinat lichidatorul să treacă la o altă strategie.

    Sursa profit.ro

    Share:

    Add your Comment

    Arhive

    Kroth is a corporate consulting & business WordPress theme. You can customize what ever you think to make your website much better from your great ideas.