Bine ai venit pe site-ul RomEval, noua platforma on-line de evaluari proprietati imobiliare
Proprietatea ta la adevarata valoare

    str. Regiment 11 Siret, nr. 50, bl. G1, ap. 4

    Galati, Romania

    9:00 - 18:00

    Luni - Vineri

    Imobiliare – Cererea scade, la fel și numărul de tranzacții. Vanzatorii sunt mai deschisi la negociere
    noiembrie 8, 2018

    Imobiliare – Cererea scade, la fel și numărul de tranzacții. Vanzatorii sunt mai deschisi la negociere

    Tendința generală de încetinire a creșterii prețurilor locuințelor poate fi pusă pe seama stabilizării pieței rezidențiale, în contextul temperării apetitului pentru achiziții.

    Astfel, potrivit datelor Analize Imobiliare, cererea pentru proprietăți rezidențiale (apartamente, dar și case) din marile orașe ale țării se situa, trimestrul trecut, la un nivel cu 2% mai mic față de perioada similară din 2017. Diminuări ale apetitului pentru achiziții au avut loc în majoritatea cazurilor: -18% în Constanța, -9% în Iași, -7% în Brașov și, respectiv, -3% în Timișoara. Pe de altă parte, în condițiile unei creșteri neglijabile, de doar 1%, se poate spune că cererea s-a menținut, practic, la un nivel constant în București. În Cluj-Napoca, însă, poate fi observat un avans important, de 13% mai exact, față de anul precedent.

    Diminuarea cererii de pe piața rezidențială este atestată și de datele centralizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Potrivit acestora, în al treilea trimestru din 2018 au fost încheiate, la nivel național, un număr de 127.528 de vânzări de imobile – cifră ce marchează un recul de 24,2% față de perioada similară a anului trecut (când erau consemnate 168.262 de tranzacții). Acest semnificativ declin trimestrial face ca volumul total de tranzacții înregistrate la nivel național în primele nouă luni ale anului să fie cu 5,1% mai mic decât în perioada similară a anului 2017. Astfel, în ianuarie-septembrie 2018 au avut loc 427.960 de vânzări de imobile potrivit datelor oficiale, față de 451.072 de tranzacții în 2017.

    Vânzătorii, mai deschiși la negociere

    În aceste condiții de piață, marjele de negociere practicate pe segmentul apartamentelor (indicator calculat ca diferență între ultimul preț solicitat de către proprietari și cel final, de vânzare) au fost mai mari în al treilea trimestru din 2018 decât în perioada similară din 2017 în majoritatea marilor orașe analizate. Dintre centrele regionale cu un preț mediu de peste 1.000 de euro pe metru pătrat util pentru apartamentele disponibile spre vânzare, Craiova se distinge prin cea mai mare marjă de negociere, respectiv 4,5% în T3 2018 – spre comparație, în perioada similară a anului precedent, același indicator se situa la o valoare de 2,4%.

    Vânzătorii din București, pe de altă parte, sunt dispuși să lase la preț 3,4% (față de 3,3% în T3 2017), la fel ca cei din Brașov (față de 3,1% în urmă cu 12 luni). În Timișoara și Cluj-Napoca, marja de negociere acceptată de către proprietari se situează la un nivel apropiat, anume 2,6% și, respectiv, 2,5% (comparativ cu 2,2% și, respectiv, 2,1% în perioada similară din 2017). În Constanța, pe de altă parte, flexibilitatea vânzătorilor când vine vorba de prețuri s-a mai diminuat în 2018, ajungând la un nivel de 2,2% în trimestrul al treilea (față de 2,8% în urmă cu un an).

     

    Sursa imobiliare.ro

    Share:

    Add your Comment

    Arhive

    Kroth is a corporate consulting & business WordPress theme. You can customize what ever you think to make your website much better from your great ideas.