Cel mai mare interes a fost acordat spatiilor de birouri, investitiile in acest tip de proprietate reprezentand aproape 56% din totalul tranzactiilor. Proprietatile rezidentiale au constituit circa 30% din totalul achizitiilor de investitie facute in acest an.
Dintre principalele orase din tara, Bucurestiul continua sa domine piata de investitii, aici fiind facute 76% din intreg volumul de tranzactii de acest tip. Cea mai valoroasa vanzare de pana acum a fost achizitia cladirii de birouri The Bridge de catre Dedeman.
Fluctuatia de pe piata de investitii imobiliare nu trebuie sa fie neaparat atribuita unei incetiniri a segmentului. Mai degraba, discutam despre o zona de business inca putin dezvoltata, cu putine proprietati potrivite si 1-2 tranzactii mari care reprezinta chiar si 20% din valoarea totala a vanzarilor. Astfel, cresterile sau scaderile de la an la an depind foarte mult de cea mai mare tranzactie din perioada respectiva. Anul trecut s-a realizat cea mai valoroasa tranzactie din Romania de pana acum – vanzarea hotelului Radisson.
Relevant este si faptul ca Romania atrage doar 8% din investitiile din regiune, mult sub tari precum Ungaria, Cehia sau Slovacia. Mai este inca mult loc de crestere pe acest segment.
Informatiile au fost furnizate de compania de consultanta JLL Romania, furnizor de servicii in domeniul imobiliar.
Sursa titirez.ro