Bine ai venit pe site-ul RomEval, noua platforma on-line de evaluari proprietati imobiliare
Proprietatea ta la adevarata valoare

    str. Regiment 11 Siret, nr. 50, bl. G1, ap. 4

    Galati, Romania

    9:00 - 18:00

    Luni - Vineri

    Legea care va crește volumul de tranzacții cu locuințe a fost semnată

    Legea care va crește volumul de tranzacții cu locuințe a fost semnată

    real estate

    Legea care introduce cota de TVA redusă la 5% pentru tranzacții multiple cu locuințe a fost semnată ieri de președintele Klaus Iohannis. Până astăzi, facilitatea a fost acordată pentru o singură tranzacție. Dezvoltatorii și vânzătorii de apartamente noi spun pentru Profit.ro că măsura va impulsiona volumul tranzacțiilor, însă ar fi preferat creșterea la 150.000 de euro a pragului până la care este acordată TVA redusă. 

    Codul Fiscal precizează astăzi că un cumpărător poate beneficia de o cotă redusă de TVA de 5%, pe care o poate folosi o singură dată, doar în cazul în care imobilul achiziționat are un preț de până la 450.000 de lei (adică aproximativ 96.500 de euro) și o suprafață de sub 120 metri pătrați.

    Cota redusă este aplicată doar imobilelor ce pot fi locuite și dacă terenul pe care este construită locuința nu depășește 250 metri pătrați. Pentru restul tranzacțiilor, valoarea TVA este de 19%.

    Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului 25/2018, trimis la promulgare chiar înainte de Crăciun, a fost semnat ieri de șeful statului și permite acordarea cotei reduse de TVA pentru tranzacții multiple, eliminând și limita de 250 metri pătrați pentru terenuri.

    Măsura va ajuta piața în sensul că persoanele care au cumpărat o garsonieră și vor să își cumpere acum un apartament cu două camere vor beneficia de TVA redusă la 5% sau persoanele care au o locuință și au economisit niște bani pot investi într-o locuință pe care să o închirieze“, spune, pentru Profit.ro, Antoanela Comșa, președintele Asociației Investitorilor Imobiliari din România și directorul general al dezvoltatorului spaniol Granvia România. Totuși, ea arată că, până acum, a avut un singur client care beneficiase deja de această facilitate.

    Brokerul imobiliar Gabriel Voicu, specializat pe vânzarea de apartamente noi în București, spune la rândul său că a întâlnit situații de mici investitori care se folosesc de rudele și prietenii pe care îi cunosc pentru a cumpăra cu TVA redusă.

    Tranzacții fluctuante

    Totuși, tranzacțiile rezultate din modificarea Codului Fiscal nu vor fi suficiente pentru a readuce pe o evoluție pozitivă volumul de contracte de vânzare-cumpărare.

    Numărul tranzacțiilor imobiliare a scăzut cinci luni consecutive, din iulie în noiembrie, cu procente cuprinse între 15% și 29% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

    Sursa profit.ro

    Share:

    Add your Comment

    Arhive

    Kroth is a corporate consulting & business WordPress theme. You can customize what ever you think to make your website much better from your great ideas.