Bine ai venit pe site-ul RomEval, noua platforma on-line de evaluari proprietati imobiliare
Proprietatea ta la adevarata valoare

        str. Regiment 11 Siret, nr. 50, bl. G1, ap. 4

        Galati, Romania

        9:00 - 18:00

        Luni - Vineri

        Majorarea impozitului la clădirile nerezidențiale – posibilă doar cu informarea proprietarilor privind actualizarea valorii clădirilor, la fiecare 5 ani
        iulie 20, 2022

        Majorarea impozitului la clădirile nerezidențiale – posibilă doar cu informarea proprietarilor privind actualizarea valorii clădirilor, la fiecare 5 ani

        Primăriile, respectiv organele fiscale din subordinea acestora, vor fi obligate să înștiințeze firmele și persoanele fizice cu privire la obligația actualizării, la fiecare 5 ani, a valorii impozitabile a clădirilor nerezidențiale aflate în proprietatea acestora, altfel nu vor putea aplica o cotă majorată de impozitare a imobilelor respective, conform unui proiect legislativ promulgat de președinte.

        De ce este important: Codul fiscal prevede acum că impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Firmele au însă obligația actualizării valorii impozabile a clădirilor o dată la 5 ani, pe baza unui raport întocmit de un evaluator autorizat și depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referință. În cazul în care proprietarul persoană juridică omite efectuarea raportului de evaluare a clădirii, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 5% asupra valorii impozabile determinate conform prevederilor referitoare la clădirile rezidențiale.

        Mai este important: În mod similar, impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, în cotă cuprinsă între 0,2-1,3% din valorea impozabilă a clădirii, în cazul în care proprietarul persoană fizică omite efectuarea raportului de evaluare, se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile.

        Recent, Guvernul a intervenit cu o serie de schimbări care urmează să fie aplicate în sistemul de impozitare.

        Conform proiectului promulgat, prezentat la inițiere de Profit.ro, termenul de 5 ani este unul amplu, astfel că este normal să apară omisiuni ale proprietarilor în depunerea diligențelor necesare pentru efectuarea raportului de evaluare a clădirii.

        ”Considerăm că nu se impune ”sancționarea” acestora pentru pasivitatea lor, prin impozitarea clădirilor nerezidențiale pe care le au în proprietate cu o cota de 2% aplicabilă valorii impozabile determinate conform prevederilor referitoare la calculul impozitului asupra clădirilor rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, respectiv cu o cotă de 5%, în cazul clădirilor aflate în proprietatea persoanelor juridice”, arată inițiatorii noii legi. 

        Sursa Profit.ro

        Share:

        Add your Comment

        Arhive

        Kroth is a corporate consulting & business WordPress theme. You can customize what ever you think to make your website much better from your great ideas.