Bine ai venit pe site-ul RomEval, noua platforma on-line de evaluari proprietati imobiliare
Proprietatea ta la adevarata valoare

    str. Regiment 11 Siret, nr. 50, bl. G1, ap. 4

    Galati, Romania

    9:00 - 18:00

    Luni - Vineri

    Numărul beneficiarilor creditelor pentru Prima Casă scade semnificativ în 2018 față de ultimii 3 ani

    Numărul beneficiarilor creditelor pentru Prima Casă scade semnificativ în 2018 față de ultimii 3 ani


    Numărul creditelor acordate în programul Prima Casă, în care statul garantează împrumuturile pentru locuințe, va scădea cu mai mult de un sfert în 2018 comparativ cu ultimii trei ani, conform estimărilor analizate de Profit.ro. În timp ce autoritățile susțin că a crescut valoarea garanțiilor acordate, agenții imobiliari dau vina pe creșterea substanțială a indicelui Robor, care a scumpit creditele. Conform unui document oficial al Ministerului Finanțelor, în primele 8 luni ale anului curent au fost acordate 20.907 de credite în programul Prima Casă.   Totodată, ministerul arată că, până la finele anului, vor mai fi alocați 416 milioane lei pentru Prima Casă, fapt care va conduce la un număr estimat de 25.534 de garanții acordate de stat pentru 2018.

    În acest condiții, numărul creditelor acordate anul acesta va scădea însă cu aproape 10.000 față de media ultimilor 3 ani, adică o scădere de 27,5% față de media ultimilor 3 ani.

    În total, valoarea garanțiilor emise de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), în numele și în contul statului de la începutul programului pană la 31 august 2018, este de 5.2 miliarde euro (respectiv 23 miliarde lei), ceea ce reprezintă un volum total al creditelor acordate de finanțatori pentru Prima Casă de 10,4 miliarde euro (respectiv 46 miliarde lei).

    Reprezentanții FNGCIMM susțineau că pentru primele 5 luni ale anului, comparativ cu anul 2017, valoarea medie a garanțiilor acordate pentru creditele Prima Casă a crescut cu 7%, de la 94.000 lei la 101.200 lei, iar ponderea imobilelor noi achiziționate prin program a atins 60%. Acest lucru ar putea explica în parte scăderea numărului de credite, ca urmare a majorării valorii acestora. În schimb, în contextul în care anul trecut piața imobiliară a înregistrat pentru prima data o scădere în ultimii 3 ani, agenții imobiliari dau vina pe influența crescută a ceea ce se întâmplă în domeniul creditării. „Începând din a doua jumătate a anului trecut, ritmul de creștere a prețurilor proprietăților rezidențiale a încetinit din cauza volatilității cererii pe segmentul Prima Casă, din cauza scăderii ofertei de proprietăți existente, precum și numărului insuficient de locuințe nou-construite”, declara recent Adrian Erimescu, CEO Imobiliare.ro.

    Astfel, dacă anul trecut mulți români s-au grăbit să acceseze un credit Prima Casă din pricina fondurilor limitate, în al doilea pătrar din 2018 lucrurile s-au mai potolit pe fondul creșterii susținute a indicelui Robor, unii dintre potențialii cumpărători preferând chiar să-și amâne decizia de achiziție.  Anul trecut, Executivul a aprobat o strategie pe 5 ani a programului Prima Casă. Aceasta prevedea, pentru 2017, un plafon anual de garanții de 2,5 miliarde lei și de aproximativ 2 miliarde de lei pentru anii 2018, 2019 și 2020. Pentru ultimul an al programului, 2021, plafonul garanțiilor ar urma să scadă la 1,5 miliarde de lei.

    Sursa Profit.ro

    Share:

    Add your Comment

    Arhive

    Kroth is a corporate consulting & business WordPress theme. You can customize what ever you think to make your website much better from your great ideas.