Bine ai venit pe site-ul RomEval, noua platforma on-line de evaluari proprietati imobiliare
Proprietatea ta la adevarata valoare

    str. Regiment 11 Siret, nr. 50, bl. G1, ap. 4

    Galati, Romania

    9:00 - 18:00

    Luni - Vineri

    Perspectivele demografice ale României sunt indicate drept groaznice.
    septembrie 18, 2018

    Perspectivele demografice ale României sunt indicate drept groaznice.

    Populația României scade și îmbătrânește, mai ales ca efect al migrației, iar sistemul de educație are performanțe scăzute, cu unele dintre cele mai slabe cifre din Uniunea Europeană, pe lângă infrastructura deficitară și disparitățile economice mari din interiorul țării, atenționează Mihai Copaciu, director adjunct al direcției de modelare și prognoze macroeconomice din BNR. Ignorarea acestor probleme va avea un impact foarte grav asupra felului în care România va evolua în următorii ani, adaugă economistul.

     

     

    România s-a apropiat de media UE în ultimii 20 de ani, însă convergența s-a făcut inegal la nivelul țării, iar problemele structurale sunt persistente, mai ales în domeniul demografic și al convergenței, arată acesta. „E destul de înspăimântător – proiecția demografică arată că România va avea 16 milioane de locuitori în 2050. Este și un declin natural, dar principala cauză este migrația”, arată economistul în cadrul unei întâlniri cu presa economică la Predeal, eveniment organizat de Finmedia, cu precizarea că declarațiile sunt în nume personal și nu implică neapărat poziția BNR.

     

     

    „După China și India, ca proporția de persoane care migrează cu educație superioară, România e pe locul 3”, arată economistul BNR.

    Potrivit datelor prezentate de Copaciu, aproape 3,6 milioane de români sunt în afara țării ca migranți, față de 1990 când erau circa 813.000.

    Previziunile statisticii europene arată că populația României va scădea treptat de la aproape 20 de milioane de persoane, în prezent, la circa 16 milioane, în 2050, cu o pondere din ce în ce mai ridicată de vârstnici și din ce în ce mai mică de copii și oameni de vârstă lucrătoare, ceea ce va crește rata de dependență.

    „Sunt probleme mari la ce înseamnă declin demografic și sustenabilitatea sistemului de pensii”, spune Copaciu, mai ales că pleacă în principal oameni în putere, cu vârsta între 16 și 64 de ani.
    Datele din interiorul țării nu sunt nici ele prea bune, mai ales în ceea ce înseamnă educația, adică forța de muncă pregătită, care ar trebui să susțină economia.
    „Credem că facultățile sunt suprapoluate cu studenți, dar în continuare, în structura populației, România are mai puțină populație cu studii superioare față de UE”, explică Copaciu.

    Doar 17,6% din populația activă avea studii universitare în 2017, față de o medie de 31,4% la nivelul UE. Dacă în regiunea București-Ilfov situația era relativ bună față de media UE, cu 36% din populație, în restul țării lucrurile stăteau mai prost, cu cel mai jos nivel în regiunea Nord-Est, care include mare parte din Moldova, de 12%.

    Rău arată și procentul ridicat al tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani care, teoretic, nu fac nimic, adică nici nu sunt la școală, nici la muncă și nici în pregătire – rata medie este de 19,3% în România, față de 14,3% în UE. Mai mult, la acest capitol există și o discrepanță relativ ridicată în funcție de gen. În UE, ratele sunt relativ egale, în timp ce în România rata de 15,1% la bărbați este apropiată de media UE, în timp ce cea pentru femei, de 23,8%, este aproape dublă față de media UE.

    Testele PISA pe elevii de liceu arată o pregătire mediocră pe standardul de evaluare european. Astfel, ponderea celor cu rezultate proaste este aproape dublă față de media UE pe evaluările la științe, citit și matematică.
    Citeste stirea pe profit.ro

    Share:

    Add your Comment

    Arhive

    Kroth is a corporate consulting & business WordPress theme. You can customize what ever you think to make your website much better from your great ideas.