Galati, Romania
Luni - Vineri
Anul 2018 a fost cel mai bun pentru piaţa de birouri din ultimii ani, pe măsură ce gradul de ocupare a scăzut constant, chiriile s-au menţinut în medie între 14 şi 19 euro/mp/lună în cele mai bune clădiri sau chiar au crescut uşor, iar dezvoltatorii se întrec în a proiecta şi construi cele mai bune birouri. Pe de altă parte, anul acesta s-au închiriat 120.000 mp de birouri, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară JLL, faţă de circa 300.000 mp în 2017. Mai mult, în 2019, dacă toate proiectele se vor dezvolta conform planului, vom vedea 400.000 mp sau spaţii pentru 40.000 de angajaţi.
„În 2018 cine dorea să închirieze pe final de an 4.000 – 5.000 mp de birouri, nu găsea unde. Acum sunt multe proiecte anunţate pentru 2019, 2020 şi chiar 2022. Acum pe final de an am văzut nu numai relocări, ci şi renegocieri şi reînnoiri. Rata de neocupare a ajuns acum la cea mai mică valoare din ultimii ani – de numai 8%, în condiţiile în care în Centru-Vest (Orhideea) şi Floreasca nu mai este nimic liber”, a spus Maria Florea, head of Office Agency JLL Romania.
În ceea ce priveşte evoluţia preţului chiriei, în 2018 în cea mai bună clădire din Bucureşti se putea contracta, în funcţie de contract, şi cu 18,5 euro/mp/lună, iar media a fost de 14-16 euro în zone precum Centru-Vest sau Centru-Sud.
„Materialele de construcţii au continuat să se scumpească, preţurile terenurilor au crescut, iar acum când se fac calculele pentru finanţare nu mai ies chiriile cum ieşeau în urmă cu 1-2 ani. În anumite zone vom vedea fie o creştere a chiriilor, fie o scădere a beneficiilor”, a explicat Maria Florea.
În ceea ce priveşte evoluţia chiriilor, „în zona centrală chiriile au crescut în 2018 de la circa 16 euro la 17 sau chiar 17,5 euro, în timp ce în clădirile din zona Pieţei Victoriei chiriile sunt la 18-18,5 euro/mp. În zone precum Centru-Vest, este posibil să vedem în perioada următoare o modificare a pachetelor oferite.
În ceea ce priveşte tranzacţiile, achiziţia birourilor The Bridge de către fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl de la Forte Partners a reprezentat în 2018 cea mai mare tranzacţie de office de pe piaţa locală, de 200 mil. Euro.
Potrivit datelor JLL, tranzacţiile imobiliare au scăzut în primele nouă luni ale acestui an cu circa 13% faţă de perioada similară a anului trecut, la circa 520 mil. euro, iar compania estimează că până la finlaul anului volumul va fi de circa 800-900 mil. euro. Tranzacţiile din Bucureşti au reprezentat în primele nouă luni 76% din totalul volumului la nivel naţional.
În continuare birourile vor fi „vedetele” tranzacţiilor, în contextul în care piaţa este mai lichidă, iar în ceea ce priveşte retailul, cele mai multe mailuri sunt împărţite între marii jucători din piaţă.
Randamentul la achiziţie a continuat să scadă pe piaţa birourilor. Potrivit datelor companiei de consultanţă, anul acesta yieldul a scăzut la 7,25% odată cu tranzacţii precum The Bridge sau Oregon Park, faţă de 7,5% în anii anteriori.
La finele lunii septembrie, randamentele au fost de 7,25% pentru birouri, 8% pentru industrial şi 7% pentru retail.
Sursa ZF.ro