Bine ai venit pe site-ul RomEval, noua platforma on-line de evaluari proprietati imobiliare
Proprietatea ta la adevarata valoare

    str. Regiment 11 Siret, nr. 50, bl. G1, ap. 4

    Galati, Romania

    9:00 - 18:00

    Luni - Vineri

    Piata muncii din Romania: vietnamezii platiti mai bine decat romanii
    septembrie 12, 2018

    Piata muncii din Romania: vietnamezii platiti mai bine decat romanii

    Muncitori aduși din Vietnam construiesc un complex rezidențial de lux în Capitală. Ce firme folosesc muncitori străini, cât câștigă aceștia și în ce condiții lucrează

    Lipsa de lucrători români îi determină pe unii antreprenori să recruteze personal din diferite țări, situație semnalată de Profit.ro încă din 2016. Astăzi, un complex rezidențial de lux din zona de nord a Capitalei, cea mai dinamică zonă imobiliară a ultimilor ani, este construit cu muncitori aduși din Vietnam. Ei construiesc apartamente de lux, oferite la vânzare cu sute de mii de euro, și au salarii de 4 sau 5 ori mai mari decât cele oferite în țara lor. Pe lângă salarii consistente, vietnamezii primesc 3 mese pe zi și cazare.

    De ce este important

    Pe fondul lipsei de lucrători români, care pleacă să lucreze în alte state europene, antreprenorii sunt obligați să recruteze personal inclusiv din țări asiatice, precum Vietnam, China, Sri Lanka sau Filipine.

    Mai este interesant

    Această situație a determinat autoritățile române să crească din nou, ca și anul trecut, numărul muncitorilor străini care pot fi înregistrați pe piața locală chiar în acest an. Astfel, Guvernul a decis recent dublarea numărului maxim de angajări, respectiv o limită de 8.000 lucrători permanenți și de 4.000 lucrători detașați. Potrivit datelor înregistrate de către Inspectoratul General pentru Imigrări, până în luna iulie au fost eliberate 4.395 de avize de angajare/detașare, cele mai multe pentru cetățeni din Vietnam (1.520), Turcia (568), Nepal (358), Serbia (275), Sri Lanka (261), China (253) și Moldova (181). Salariul obligatoriu: Un angajator care recurge la muncitori străini este obligat să le asigure salariul mediu brut pe economie, care în iunie a urcat la 4.527 lei.

    Comparativ, un român poate fi plătit cu salariul minim de 1.900 lei brut. Profit.ro a relatat recent că, pe acest considerent, o bonă filipineză care lucrează pentru o familie din București a contestat la Curtea Constituțională prevederea legală potrivit căreia străinilor din afara UE intrați în țară pentru a lucra le este prelungit dreptul de ședere temporară doar dacă au contract individual de muncă cu normă întreagă și câștigă cel puțin salariul mediu brut pe economie din România.

    Citeste stirea pe profit.ro

    Share:

    Add your Comment

    Arhive

    Kroth is a corporate consulting & business WordPress theme. You can customize what ever you think to make your website much better from your great ideas.