Bine ai venit pe site-ul RomEval, noua platforma on-line de evaluari proprietati imobiliare
Proprietatea ta la adevarata valoare

    str. Regiment 11 Siret, nr. 50, bl. G1, ap. 4

    Galati, Romania

    9:00 - 18:00

    Luni - Vineri

    Prețul locuințelor noi poate crește cu până la 20%. Vor fi tranzacții mai puține. Gradul de accesibilitate la achiziția unei locuințe, redus pentru prima dată în ultimii ani
    decembrie 19, 2021

    Prețul locuințelor noi poate crește cu până la 20%. Vor fi tranzacții mai puține. Gradul de accesibilitate la achiziția unei locuințe, redus pentru prima dată în ultimii ani

    Piata imobiliara

    Prețul locuințelor noi poate crește cu până la 20% anul viitor, pe fondul crizei din sectorul materialelor de construcții, ceea ce va conduce la o scădere a volumelor record de apartamente vândute în ultimii ani

    atenționează, la PROFIT NEWS TV, Antoanela Comșa, președinte al Asociației Investitorilor Imobiliari din România (AREI). Prețurile majorate și creșterea dobâzilor la credite conduc la reducerea gradului de accesibilitate la achiziția unei locuințe pentru prima dată în ultimii ani.

    Creșterile sunt puse, cu precădere, pe seama crizei din sectorul materialelor de construcții. Aceasta a apărut, anul trecut, pe fondul scumpirii materiilor prime, o consecință a producției scăzute în perioada de „lockdown“, al scumpirii carburanților, care au crescut costurile de transport al materiilor prime provenite mai ales din Asia, și al dorinței producătorilor europeni de a reduce costurile, care a creat o dependență față de fabricile din Asia. 

    Raportul dintre salariul mediu pe economie și rata medie pentru cumpararea, prin credit, a unui apartament nou cu două camere în București a scăzut la 45% în vara acestui an, față de 52%, la începutul lui 2020, potrivit calculelor brokerului imobiliar SVN.

    Indicatorul este o dovadă a scăderii constante a dobânzilor la creditele ipotecare și a majorărilor salariale. Totuși, Banca Națională a României (BNR) a majorat rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale la 1,75%, situație care va contribui la înrăutățirea gradului de accesibilitate al locuințelor noi.  „Încă avem o accesibilitate ridicată în privința achiziției unui apartament.

    Dacă în 2008 aveam nevoie de salariile pe 30 de ani pentru achiziția unui apartament cu două camere, astăzi e nevoie de venitul pe 8-9 ani. Noile prețuri vor fi absorbite de piață, pentru că este cerere mare de apartamente mai mari, cu tehnologii moderne. Nu văd o bulă imobiliară.

    Cred, însă, că în 2022 numărul de tranzacții nu va mai fi atât de mare, deoarece vor crește dobânzile. Vedem inițiativa BNR de a majora avansul la creditele ipotecare în cazul achiziției unei locuințe în scop investițional. Sunt bănci care, chiar dacă dai o declarație că vei folosi apartamentul ca locuință proprie, fiind al doilea imobil în proprietate, îl consideră ca investiție. Există riscul să achiți 25% avans în loc de 15%“, menționează Antoanela Comșa.

    Sursa profit.ro

    Share:

    Add your Comment

    Arhive

    Kroth is a corporate consulting & business WordPress theme. You can customize what ever you think to make your website much better from your great ideas.