Bine ai venit pe site-ul RomEval, noua platforma on-line de evaluari proprietati imobiliare
Proprietatea ta la adevarata valoare

    str. Regiment 11 Siret, nr. 50, bl. G1, ap. 4

    Galati, Romania

    9:00 - 18:00

    Luni - Vineri

    Primăria Capitalei cumpără Parcul Verdi de la fostul acționar la Dinamo Dragoș Săvulescu cu aproape 50 milioane euro. Vânzătorii voiau inițial peste 87 milioane euro
    septembrie 3, 2018

    Primăria Capitalei cumpără Parcul Verdi de la fostul acționar la Dinamo Dragoș Săvulescu cu aproape 50 milioane euro. Vânzătorii voiau inițial peste 87 milioane euro


    Primăria Capitalei s-a înțeles cu omul de afaceri Dragoș Săvulescu, fost acționar al clubului de fotbal Dinamo București, și cu mama acestuia, Geta Săvulescu, asupra prețului de cumpărare a unei secțiuni semnificative din parcul Verdi din Floreasca de la cei doi și de la alți proprietari reprezentați de aceștia.
    Tranzacția va fi votată de Consiliul General al Muncipiului București. Este vorba despre 7 terenuri din parc retrocedate către proprietari privați, în suprafață totală compactă de circa 4,6 hectare și amenajate sub formă de spații verzi și locuri de joacă pentru copii.

    Anul trecut, una dintre parcelele de teren din parc care au făcut obiectul negocierii dintre Primărie și familia Săvulescu, în suprafață de aproape 1,2 hectare, a fost scoasă la vânzare pe OLX, contra sumei de 600 euro/mp, în total 7,1 milioane euro. Între timp, anunțul a dispărut de pe site.
    Potrivit documentelor Primăriei, fiecare dintre cele două părți și-a întocmit propriul raport de evaluare a terenurilor respective, prin firme specializate autorizate. Deloc surprinzător, rezultatele au fost dramatic diferite. Evaluarea municipalității a indicat o valoare a terenurilor de 26,4 milioane euro, iar cea a familiei Săvulescu, una de peste 3 ori mai mare, respectiv de 87,475 milioane euro. Diferența mare de evaluare a avut mai multe cauze. În primul rând, în evaluarea sa, Primăria a luat în considerare terenurile la statutul lor actual, de zone verzi cu caracter public, needificabile, în vreme ce vânzătorii le-au luat în calcul ca terenuri pe care se poate construi. Un alt argument al familiei Săvulescu a fost recenta intrare în vigoare, luna trecută, a unui act normativ de modificare a Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, care a introdus pe lista obiectivelor de utilitate publică lucrările „de interes public local de conservare a spațiilor verzi existente (…) și/sau de amenajare de noi spații verzi, în orașe și municipii”. Efectul modificării legislative a fost că primăriile pot de acum să facă exproprieri pentru a conserva sau amenaja spații verzi, dar și că exproprierile de terenuri efectuate în scopul realizării de astfel de lucrări trebuie despăgubite cel puțin cu sumele rezultate din studiile de piață efectuate de camerele notarilor publici în scopul stabilirii valorii de impozitare a terenurilor respective.

    În cele din urmă, ambele părți și-au revizuit pozițiile. Primăria a întocmit un nou raport de evaluare, din care a rezultat o valoare a terenurilor de 59,1 milioane euro, iar familia Săvulescu a venit cu o nouă ofertă de vânzare, la un preț chiar sensibil mai mic, de 49,7 milioane euro, acceptat de municipalitate. O parte din actualii proprietari ai terenurilor din parcul Verdi sunt în litigiu din 2015 cu Primăria, pe care o acuză că i-ar fi împiedicat să facă uz de terenurile respective din parc prin faptul că acestea au statut de spații verzi publice, declarat de Primărie, și, în consecință, nu poate fi construit nimic pe ele și nici nu poate fi restrânsă libera circulație prin parc. În 2016, aceștia au câștigat în primă instanță, la Tribunalul București, dreptul de a primi de la municipalitate despăgubiri în sumă totală de 660.000 euro plus dobânzi, reprezentând „contravaloare lipsă folosință pentru perioada noiembrie 2011-ianuarie 2015”, la care se adaugă 2 euro/mp despăgubire pe perioada de menținere a regimului juridic urbanistic actual al terenurilor.

    Citește știrea pe profit.ro

    Share:

    Add your Comment

    Arhive

    Kroth is a corporate consulting & business WordPress theme. You can customize what ever you think to make your website much better from your great ideas.