Galati, Romania
Luni - Vineri
Wall Street a încheiat luna iunie şi deci primul semestru al anului 2019 într-un context favorabil, pe fondul noii politici a Rezervei Federale de reducere a dobânzilor, dar şi a reluării negocierilor comerciale dintre SUA şi China, potrivit CNBC.
Astfel, indicele S&P 500 a avut cea mai bună primă jumătate de an din 1997 încoce în contextul în care a înregistrat o creştere de 17,3% de la începutul acestui an. Toate cele 11 sectoare reprezentate de indice au înregistrat creşteri în primele şase luni ale acestui an, de la plus 7,1% pentru sectorul de energie la circa 27% pentru sectorul de tech.
Cel mai ridicat ritm de creştere din rândul companiilor incluse în S&P 500 l-a înregistrat Coty, producător francez de cosmetice prezent şi în România prin filiala Coty Cosmetics România, respectiv plus 105% de la începutul anului. Următoarele cele mai mari creşteri au fost înregistrate de Xerox Corp. cu plus 81%, Chipotle Mexican Grill cu 68% şi Advanced Micro Devices (AMD) cu plus 67%.
De asemenea, indicele Dow Jones Industrial a crescut în iunie 2019 cu 7,2%, marcând cea mai performantă lună iunie din 1938 încoace, când acesta înregistra plus 24,3%. Evoluţia Dow Jones din luna iunie a venit în principal ca urmare a aprecierii acţiunilor Caterpillar, Apple şi Goldman Sachs, care au înregistrat creşteri de peste 12% fiecare.
La nivelul primelor şase luni din 2019, indicele Dow Jones a crescut cu 13,7%.
Din rândul celor 30 de acţiuni urmărite de acesta, 28 au înregistrat creşteri, cel mai ridicat ritm de creştere fiind înregistrat de Microsoft (33%).
Următorii cei mai buni performeri au fost American Express (31%), Cisco Systems (30%) şi Visa (30%). La polul opus, cea mai mare depreciere a preţului acţiunilor a fost înregistrată de gigantul farmaceutic Walgreens Boots Alliance, respectiv minus 19%.
Şi preţul aurului a crescut cu mai mult de 7% în iunie 2019, pe fondul deprecierii dolarului şi în contextul în care Fed-ul a dat de înţeles că ar putea reduce dobânzile şi în luna iulie. Creşterea înregistrată de metalul preţios în această lună a fost cea mai ridicată din iunie 2016 încoace, perioadă în care acesta se aprecia cu mai mult de 8%.
Pe de altă parte, preţul petrolului a crescut după ce Iranul a doborât o dronă a SUA, iar tensiunile dintre cele două state au crescut. Oficiali ai Iranului au declarat că dona survola spaţiul aerian al ţării violând astfel legile internaţionale. Preţul petrolului West Texas, referinţă pentru piaţa din SUA, a crescut cu 9,3% în luna iunie, cel mai mare raliu lunar din ianuarie încoace când acesta înregistra plus 18,5%.
Sursa zf.ro