Galati, Romania
Luni - Vineri
Guvernul discută astăzi o nouă formă a ordonanței de urgență pentru programul “Noua Casă”. Creditul maxim garantat de stat ajunge la 140.000 de euro pentru locuințele noi, mai mult decât dublu față de situația curentă, dar avansul minim crește de la 5% la 15%. Pentru locuințele vechi creditul maxim garantat este majorat cu aproape un sfert la 70.000 de euro, iar avansul rămâne la 5%. Creditele garantate sunt majorate față de o formă propusă anterior de Ministerul Finanțelor.
Programul “Noua Casă” este justificat ca măsură guvernamentală necesară pentru a contracara efectele crizei asupra creditării și pieței imobiliare în contextul pandemiei COVID-19 și înlocuiește ca denumire programul “O familie, o casă”, care anterior înlocuise programul “Prima Casă”.
După mai multe forme discutate, în ședința de guvern intră azi un proiect de ordonanță care prevede creșterea creditului garantat de stat pentru locuințele noi de mai bine de două ori, de la 66.500 de euro la 140.000 de euro. Aceste împrumuturi sunt destinate locuințelor recepționate sau consolidate în cel mult 5 ani de la data solicitării creditului. Ponderea maximă a garanției statului în credit crește de la 50% la 60% în forma curentă, dar pe de altă parte crește și avansul minim, de la 5% la 15%.
Pentru apartamentele vechi, creditul maxim garantat de stat este crescut de la 57.000 de euro la 70.000 de euro, iar procentul de garantare este crescut de la 40% la 50%, în timp ce avansul minim este menținut la 5%. Astfel, la un avans de 15%, valoarea de achiziție pentru o locuință nouă ajunge la circa 165.000 de euro, în timp ce la un avans de 5% valoare de achiziție pentru o locuință mai veche de 5 ani este de circa 73.600 de euro. Nu există o limită a valorii maxime de achiziție pentru cele două tipuri de garanții, dar beneficiarii trebuie să aducă un avans suplimentar dacă depășesc valoarea maximă a creditului prevăzută. Creșterea plafonului de garantare ar putea duce la creșterea prețurilor apartamentelor, mai ales în cazul imobilelor vechi, unde avansul rămâne la 5% și nu este nevoie de economii semnificative din partea viitorilor debitori. Economistul UniCredit Dan Bucșa avertiza că apartamentele se vor scumpi sigur spre valoarea noilor plafoane aduse de stat, așa cum s-a întâmplat în Croația, unde locuințele s-au scumpit cu 20% într-un an după ce statul croat a luat o măsură similară.
Citește știrea completă pe profit.ro