Bine ai venit pe site-ul RomEval, noua platforma on-line de evaluari proprietati imobiliare
Proprietatea ta la adevarata valoare

    str. Regiment 11 Siret, nr. 50, bl. G1, ap. 4

    Galati, Romania

    9:00 - 18:00

    Luni - Vineri

    Scumpirile locuinţelor încetinesc pe fondul scăderii cererii şi numărului de tranzacţii. Creșterea ROBOR a tăiat din elanul clienților

    Scumpirile locuinţelor încetinesc pe fondul scăderii cererii şi numărului de tranzacţii. Creșterea ROBOR a tăiat din elanul clienților

    Preţurile solicitate pentru locuinţele disponibile spre vânzare în România s-au majorat, per ansamblu, cu 1,4% în trimestrul al doilea din 2018, faţă de T1, iar aşteptările actuale ale proprietarilor sunt cu 4,7% mai ridicate faţă de aceeaşi perioadă din 2017, în condiţiile în care, în T2 2017, avansul anual al preţurilor ajungea la 13%, se arată într-o analiză a Imobiliare.ro

    “Începând din a doua jumătate a anului trecut, ritmul de creştere a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale a încetinit din cauza volatilităţii cererii pe segmentul Prima Casă, din cauza scăderii ofertei de proprietăţi existente, precum şi numărului insuficient de locuinţe nou-construite”, precizează Adrian Erimescu, CEO Imobiliare.ro, realizatorul analizei.

     

    Statisticile Imobiliare.ro relevă un declin de 5% la nivelul marilor centre regionale ale ţării, faţă de perioada similară din 2017, în condiţiile în care doar trei dintre acestea au consemnat, de fapt, scăderi, respectiv Constanţa (-15%), Bucureşti (-8%) şi Braşov (-4%). Această tendinţă poate fi pusă pe seama influenţei crescute a ceea ce se întâmplă în domeniul creditării. Dacă anul trecut mulţi români s-au grăbit să acceseze un credit Prima Casă din pricina fondurilor limitate, în 2018 lucrurile s-au mai potolit pe fondul creşterii susţinute a indicelui ROBOR, unii dintre potenţialii cumpărători preferând chiar să-şi amâne decizia de achiziţie.

    În ultimele trei luni, valorile de listare ale apartamentelor au avut o evoluţie ascendentă în toate marile centre regionale. În conformitate cu ceea ce s-a întâmplat la nivel naţional, creşterile au fost, însă, vizibil mai mici decât în anii precedenţi. În Cluj-Napoca, spre exemplu, apartamentele au consemnat una dintre cele mai mici creşteri, respectiv 1,9%, până la 1.510 euro/mp. Cu toate acestea, nivelul actual al preţurilor locuinţelor din oraş este cu circa 14% mai mare decât în urmă cu 12 luni. Cluj-Napoca continuă să fie, totodată, singurul mare centru regional în care apartamentele sunt mai scumpe acum decât în urmă cu zece ani, la o diferenţă de 13,6% faţă de T2 2008.

    În Bucureşti, pe de altă parte, pretenţiile vânzătorilor s-au majorat cu 2,2% în intervalul aprilie-iunie, până la 1.280 euro/mp. Dintre marile oraşe analizate, Capitala se remarcă prin cea mai mică diferenţă de preţ la 12 luni, respectiv 4,4%. Aceasta se află la polul opus faţă de Cluj-Napoca şi în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor din 2008 încoace. Aici apartamentele au recuperat cel mai puţin din ieftinirile provocate de recesiune, acest tip de proprietăţi fiind, în momentul de faţă, cu aproape 40% mai scumpe decât în T2 2008.

    Dintre reşedinţele de judeţ, cele mai mari creşteri pe segmentul apartamentelor au avut loc în Sfântu-Gheorghe (6,3%), Alexandria (6%), Piatra-Neamţ (5%), Târgovişte (4,8%) şi Buzău (4,5%). Aceste variaţii au fost vizibil mai temperate decât în primele trei luni ale anului, când Miercurea-Ciuc consemna un avans-record, de 17,8% (în ultimele trei luni, în capitala Harghitei a avut loc o creştere de 4,4%). La polul opus, Baia Mare a înregistrat o uşoară scădere (de 0,1%) a aşteptărilor vânzătorilor, lista celor mai mici variaţii de preţ fiind completată de Oradea (un plus de 0,7%), Alba Iulia (+1%), Ploieşti (+1,2%) şi Satu Mare (+1,2%).

    Sursa: www.bankingnews.ro

    Comments (2)

    1. Chiosa

     17 aug. 2018 - 7:24 pm

     Se întrevede o noua criza imobiliara?

     • Marian

      21 aug. 2018 - 5:53 am

      Avand in vedere ciclicitatea economiei in ansamblul ei, evident piata imobiliara facand parte integranta din economia tarii, la un moment dat se va ajunge la perioada de varf, urmata de declin. Cert este ca semnalele referitoare la un eventual regres sunt din ce in ce mai pregnante.

    Add your Comment

    Arhive

    Kroth is a corporate consulting & business WordPress theme. You can customize what ever you think to make your website much better from your great ideas.