Bine ai venit pe site-ul RomEval, noua platforma on-line de evaluari proprietati imobiliare
Proprietatea ta la adevarata valoare

    str. Regiment 11 Siret, nr. 50, bl. G1, ap. 4

    Galati, Romania

    9:00 - 18:00

    Luni - Vineri

    Se vorbeste despre o criză pentru care România nu este pregătită. „România va fi printre primele eliminate din lista țărilor în care să investești”
    mai 24, 2019

    Se vorbeste despre o criză pentru care România nu este pregătită. „România va fi printre primele eliminate din lista țărilor în care să investești”

    INFOGRAFIC Jucătorii imobiliari vorbesc despre o criză pentru care România nu este pregătită. „România va fi printre primele eliminate din lista țărilor în care să investești.“

    Piața imobiliară românească va fi mai puțin lovită decât în 2008, în eventualitatea unei noi crize, deși va avea loc o corecție la nivel de prețuri, însă economia țării este complet nepregătită pentru un scenariu negativ, consideră dezvoltatorii și consultanții imobiliari.

    „Încă de anul trecut se prezice în piață venirea unei crize. Cred că va urma o ajustare a prețurilor umflate. Sectorul birourilor este stabil. Nu mai este prea mult loc pentru compresia randamentelor investiționale, care au ajuns poate prea atractive. Sectorul industrial-logistic este solid, comparativ cu criza trecută, iar cererea de astfel de spații este în creștere.

    La nivelul sectoarelor imobiliare stăm bine, dar ca țară nu suntem pregătiți.

    Deficitul bugetar e mult prea mare, investițiile în infrastructură au fost direcționate spre cheltuieli, iar aceste lucruri vor lovi țara.

    Poate că sectorul imobiliar va fi mai puțin lovit față de 2008“, spune Florin Furdiu, country manager Portland Trust, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari specializați pe clădiri de birouri din România.

    Reprezentanții Globalworth, în imobilele căruia stau cu chirie aproape toate multinaționalele din România, sfătuiesc jucătorii din piață să se pregătească pentru o eventuală criză. „Nu putem crede că nimic nu se va întâmpla 200 de ani de acum încolo. Important nu este să facem predicții, ci să ne pregătim pentru când se va întâmpla. Acum este momentul în care trebuie să ne pregătim“, spune Mihai Zaharia, director de investiții în cadrul Globalworth.

    În 2018 au fost livrați circa 150.000 de metri pătrați de spații de birouri în București, iar în acest an sunt așteptați 250.000 de metri pătrați, la un nivel stagnant al cererii. Clădirile a căror construcție se va definitiva în acest an sunt deja preînchiriate în proporție de 60%, însă majoritatea chiriașilor se mută din alte imobile, care vor rămâne goale. În privința randamentelor obținute de investitorii care achiziționează astfel de imobile, cele mai recente rapoarte de piață ale Cushman & Wakefield indică un randament de 7,25% pentru birourile din București și de 7% pentru cele din Poznan. Cu cât procentul este mai mare cu atât imobilul este mai ieftin. Practic, o investiție în capitala României este comparabilă cu una într-un oraș de rangul doi din Polonia, motivul principal fiind lichiditatea pieței sau dificultatea unei vânzări.

    „Piața românească este foarte sensibilă la percepțiile investitorilor și ar trebui să ne asigurăm că aceștia sunt corect informați. România, la fel ca orice altă țară din Europa, este expusă unor factori globali care ar putea duce la scăderea piețelor (precum și la creșterea lor). Când vorbim despre riscurile la nivel european, ar trebui să luăm în calcul modul în care va fi afectată România, în cazul în care unul sau mai multe evenimente majore ar determina o schimbare negativă a piețelor.

    Cu toate acestea, nu trebuie să presupunem că orice scădere reprezintă o criză si nu ar trebui să ignorăm riscurile la nivel european care ar putea afecta România, ca parte a unei ajustări europene la nivel mai amplu. În prezent, România se bucură de o perioadă de creștere economică puternică, care a susținut creșterea constantă a sectorului imobiliar. Vedem noi fluxuri de capital în țară la o rată sănătoasă și acest lucru este de așteptat să continue.

    Personal sunt încrezător în perspectiva acestei piețe. Ar trebui să folosim prăbușirea din 2008 pentru a fi mai bine pregătiți pentru orice condiții de piață și, foarte important, să continuăm să discutăm despre performanța pozitivă a acestei piețe. Acest lucru face ca Romania să fie un loc excelent pentru ca investitorii să se extindă, și să obțină randamente mai mari în comparație cu restul Europei.

    România nu va fi pe primul loc pe listele investitorilor pan-europeni care să investească aici ținând cont de faptul că aceștia au multe opțiuni în toată Europa, însă trebuie să ne asigurăm că este întotdeauna pe listă (continuând să promovăm România), indiferent de climatul economic. Aceasta va reflecta un nivel de maturitate al pieței pe care nu l-am văzut până acum“, explică Tim Wilkinson, partener al Cushman & Wakefield Echinox.

    Marii proprietari precum NEPI Rockcastle, AFI Europe, Globalworth, Immofinanz și CTP au împreună datorii de circa 1,8 miliarde de euro, adică 34,8% din valoarea portofoliilor de proprietăți închiriate pe care le gestionează în România, nivel care se menține sub pragul de alertă, potrivit calculelor Profit.ro.

    Proprietarii de depozite din România au avut o surpriză pe final de an, când au reușit să închirieze 60% din suprafața de 500.000 de metri pătrați contractată pe parcursul întregului an, însă încetinirea consumului și lipsa unor proiecte suficient de mari ar putea rupe nivelul record de închirieri înregistrat în ultimii trei ani consecutiv.

    Numărul tranzacțiilor imobiliare a scăzut nouă luni la rând, din iulie 2018 în martie 2019, cu procente cuprinse între 15% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În primul trimestru al acestui an au fost încheiate peste 116.000 de tranzacții, cu 22% mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.

    Sursa Profit.ro

    Share:

    Add your Comment

    Arhive

    Kroth is a corporate consulting & business WordPress theme. You can customize what ever you think to make your website much better from your great ideas.