Bine ai venit pe site-ul RomEval, noua platforma on-line de evaluari proprietati imobiliare
Proprietatea ta la adevarata valoare

    str. Regiment 11 Siret, nr. 50, bl. G1, ap. 4

    Galati, Romania

    9:00 - 18:00

    Luni - Vineri

    Un bloc din Galati a devenit un pericol pentru locatari. Pierderile de apă au distrus fundaţia blocului B8 din Mazepa
    octombrie 23, 2018

    Un bloc din Galati a devenit un pericol pentru locatari. Pierderile de apă au distrus fundaţia blocului B8 din Mazepa

    Experţii au concluzionat: Pierderile de apă au distrus fundaţia blocului B8 din Mazepa

    Primăria municipiului Galaţi a anunţat că s-a încheiat expertiza tehnică preliminară a blocului B8, situat pe strada Melodiei nr. 8, cartier Mazepa, unde au apărut tasări care au creat reale îngrijorări în rândul locatarilor. Ba mai mult de atât, imediat după constatarea fisurilor apărute în jurul blocului, locatarii au primit vizita unei anchete sociale prin intermediul cărora li s-au prezentat nişte documente pentru a fi semnate prin care locatarii îşi dădeau acordul să fie evacuaţi dacă situaţia va impune acest lucru. Prin expertizele efectuate la faţa locului, s-a dorit identificarea gradului de afectare a structurii de rezistenţă pentru cele două scări de bloc şi starea terenului de fundare.
    Potrivit datelor transmise de municipalitate, experţii au constatat că la subsolul blocului există o serie de modificări care au apărut din cauza neîngrijirii corespunzătoare (lipsa unui sistem de ventilare care să asigure o umiditate scăzută, prezenţa unor pierderi de apă din reţeaua interioară a blocului). Totodată, betonul utilizat la fundaţie este de clasă inferioară, nu este armat şi prezintă defecte de turnare. De asemenea, s-a constatat că există numeroase canale tehnice aferente reţelei de canalizare, reţelei de apă şi reţelei de preluare ape pluviale. Pierderile de apă din aceste reţele, care sunt realizate din beton de slabă calitate şi nu sunt etanşe, au stagnat în interior şi s-au infiltrat în terenul de fundare.

    Concluziile experţilor: Sunt necesare lucrări de punere în siguranţă a structurii de rezistenţă

    ”Expertiza realizată arată că tasările aferente blocului B8 (scările I şi II) pot continua, dar cu intensitate scăzută; evoluţia lor, însă, în cazul unui seism este posibil să continue cu valori mari; tasările nu sunt uniforme, având în vedere perioada de 50 de ani de exploatare, timp în care reţelele vechi de apă, canalizare şi preluare ape pluviale au avut diverse pierderi în subteran care au dus, în timp, la deformaţii pe verticală (tasări); în apropierea blocului a existat o avarie la conducta de transport apă, care a inundat terenul din apropierea blocului şi terenul de fundare analizat, fenomen care a condus la creştere sesizabilă a tasărilor deja existente; s-au constatat pierderi de apă din reţelele interioare ale blocului. Concluziile raportului preliminar arată că, la acest moment, structura de rezistenţă a blocului B8 (scările I şi II) nu prezintă risc iminent de cedare în regim static. Cu toate acestea, dacă tasările diferenţiate nu se opresc (dacă nu se intervine cu lucrări de consolidare a terenului de fundare) este posibil ca structura de rezistenţă să cedeze şi fără producerea unui seism. Sunt necesare lucrări de punere în siguranţă a structurii de rezistenţă a blocului B8 (scările I şi II) prin consolidare şi lucrări de consolidare a terenului de fundare. Până la executarea oricăror lucrări de consolidare a terenului de fundare, specialiştii recomandă imperativ stoparea imediată a oricăror pierderi de apă din reţelele de la subsolul blocului şi de la cele din zona acestuia”, se arată în comunicatul Primăriei municipiului Galaţi care a ţinut să precizeze că acestea sunt doar datele relevate de expertiza tehnică preliminară şi că sunt aşteptate rezultatele finale ale investigaţiilor pentru a stabili cine trebuie să execute lucrările de consolidare conform reglementărilor legale în vigoare. De asemenea, Primăria municipiului Galaţi şi-a exprimat intenţia de a sprijini asociaţia de proprietari să obţină fonduri guvernamentale, prin OUG 20/1994, pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor.

    Sursa monitoruldegalati.ro

    Share:

    Add your Comment

    Arhive

    Kroth is a corporate consulting & business WordPress theme. You can customize what ever you think to make your website much better from your great ideas.