Bine ai venit pe site-ul RomEval, noua platforma on-line de evaluari proprietati imobiliare
Proprietatea ta la adevarata valoare

    str. Regiment 11 Siret, nr. 50, bl. G1, ap. 4

    Galati, Romania

    9:00 - 18:00

    Luni - Vineri

    Un nou avertisment de scumpire pe piața imobiliară: Costul materialelor va crește cu cel puțin 35-40%, fără ca acesta să fie cel mai pesimist scenariu imaginabil din perspectiva cumpărătorilor. Efect – o creștere a prețurilor cu 12-13%
    iulie 6, 2021

    Un nou avertisment de scumpire pe piața imobiliară: Costul materialelor va crește cu cel puțin 35-40%, fără ca acesta să fie cel mai pesimist scenariu imaginabil din perspectiva cumpărătorilor. Efect – o creștere a prețurilor cu 12-13%

    Costul materialelor în cazul construcțiilor rezidențiale noi poate avea în acest an o creștere medie de cel puțin 35-40% în raport cu anul trecut, fără ca acesta să fie cel mai pesimist scenariu imaginabil din perspectiva cumpărătorilor, putând genera o creștere a prețurilor pe segmentul rezidențial de aproximativ 12-13% în raport cu media anului trecut.

    Redeschiderea activității în economiile majore se derulează, dacă ”citim” reacția piețelor, cu o viteză surprinzătoare. Unul dintre factori este contrastul puternic dintre realitate și așteptările drastic revizuite în jos pe timpul perioadei de ”lockdown”. Materiile prime au reacționat, înregistrând aprecieri considerabile anul acesta, în segmente variate, de la energie la metale industriale sau alimente de bază.

    Pentru sectorul construcțiilor, se poate vorbi de o atmosferă generală de scumpire a ”intrărilor”, materialele utilizate în construcție. Multe dintre acestea sunt tranzacționate direct, pe burse lichide de tip futures (la termen), printre acestea: oțel, cupru, aluminiu, cherestea. Altele, precum masele plastice, cărămizile, sticla, resimt indirect variații ale prețului energiei, altor materii prime și al petrolului.

    În SUA, raportul ”beige book” din 2 iunie al Rezervei Federale menționează direct creșterea rapidă a prețului materialelor de construcții. În Marea Britanie, indicele PMI al prețurilor în sector a ajuns la 90, față de un nivel neutru de 50, aici, adăugându-se și efectul Brexit, cu întârzieri suplimentare ale livrărilor de materiale. Tot în Regatul Unit, comenzile noi în construcții se află la cel mai înalt nivel din ultimii 24 de ani.

    Scumpirile se resimt și în România. Materiale folosite pentru izolare, precum polistirenul sau vata minerală, au cunoscut o dublare anul acesta. Cum multe dintre materiale au prețuri legate de cotațiile globale, efectele aprecierilor se resimt, în cele din urmă, și pe piața locală.

    Pentru metale industriale precum cuprul sau aluminiul, scumpirile pe piețele internaționale sunt de aproximativ 80%, respectiv 56% în ultimul an (până pe 7 iunie), și e de reținut că valorile ar fi fost și mai mari, dacă prețurile nu s-ar fi corectat față de nivelurile maxime.

    Oțelul a fost în centrul unor creșteri istorice în China, în special pentru bobinele laminate la cald (hot rolled coil, HRC), ale căror prețuri sunt mai mult decât duble față de minimele din mai anul trecut.

    Merită observat, totuși, că o scumpire a materiilor prime nu se traduce 1 la 1 în procentajul scumpirii produsului final, fie el un apartament, o casă sau o construcție cu scop comercial. Ponderea valorică a materialelor în lucrările de construcții este puternic variabilă, dar în general, în construcțiile civile, vorbim de o cotă sensibil mai mică de jumătate din prețul final. Ca un reper mediu pur orientativ, pornind de la estimări din industria locală sau din alte țări UE și chiar din Regatul Unit, am putea spune că aproximativ o treime din costul construcției este dat de materialele utilizate. Astfel, în estimare generală, și fără a lua în calcul alte aspecte (păstrând celelalte variabile precum forța de muncă, utilitățile sau impozitele neschimbate) am putea vorbi de un impuls de creștere a prețurilor pe segmentul rezidențial de aproximativ 12-13% în raport cu media anului trecut”, se arată in analiza.

    Sursa profit.ro

    Share:

    Add your Comment

    Arhive

    Kroth is a corporate consulting & business WordPress theme. You can customize what ever you think to make your website much better from your great ideas.