Bine ai venit pe site-ul RomEval, noua platforma on-line de evaluari proprietati imobiliare
Proprietatea ta la adevarata valoare

    str. Regiment 11 Siret, nr. 50, bl. G1, ap. 4

    Galati, Romania

    9:00 - 18:00

    Luni - Vineri

    upte Războiul din Ucraina a prăbușit interesul pentru apartamente în România. Constructorii avertizează că pot apărea dificultăți de finanțare și anticipează scăderea tranzacțiilor și scumpiri abrupt
    martie 17, 2022

    upte Războiul din Ucraina a prăbușit interesul pentru apartamente în România. Constructorii avertizează că pot apărea dificultăți de finanțare și anticipează scăderea tranzacțiilor și scumpiri abrupt

    Războiul din Ucraina a dus la o scădere a interesului pentru achiziția de apartamente în ultimele două săptămâni, spune Sorin Greu, directorul general al Bog’Art, unul dintre cei mai mari constructori din România. El avertizează că sunt bănci care au oprit finanțările în sectorul imobiliar și că o consecință, pe termen scurt, este imposibilitatea atingerii parametrilor de vânzări în relația cu finanțatorii proiectelor rezidențiale.

    „În ultimele 2 săptămâni se simte o scădere a interesului pentru achiziția de apartamente. Noi am constatat scăderea cu aproape 70% a accesărilor pe site-urile dezvoltatorilor. Sunt anumite bănci care au oprit finanțările, cum e Libra Bank, care a oprit finanțările în sectorul imobiliar. Cumpărătorul final este în așteptare, pe fondul situației din Ucraina. Consecințele sunt negative, în primul rând, pentru proiectele în derulare, pentru că nu se mai ating parametrii de vânzări și apar dificultăți în relațiile cu finanțatorii, dar sunt și proiecte în pregătire, care, momentan, sunt puse în așteptare. În ultimele 2-3 săptămâni dezvoltatorii au început să se gândească dacă să mai acceseze o finanțare sau dacă să mai demareze un proiect nou“, a declarat Sorin Greu, directorul general al Bog’Art, într-o conferință organizată de Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC). Bog’Art are și o divizie nouă de dezvoltări rezidențiale, care pregătește construcția a mii de apartamente.

    Consecința pe termen lung a scăderii interesului cumpărătorilor de apartamente va fi o scădere a tranzacțiilor și o oprire a construcțiilor rezidențiale, spun constructorii. Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere, cu circa 17%, în luna februarie 2022, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la circa 58.600 de tranzacții, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Creșterea vine după patru luni consecutive de scădere. Trebuie menționat că volumul include și tranzacții cu terenuri și spații comerciale. Doar tranzacțiile cu locuințe au fost într-o scădere, de numai 2%, doar în luna ianuarie 2022.

    Criza materialelor

    „Stocurile de materiale de construcții existente în România sunt extrem de mici, pentru că venim după o pandemie care ne-a lăsat cu o inflație de 20%. Combinatele metalurgice din Ucraina erau un furnizor important, pentru că noi nu mai avem combinate în care să producem oțel-beton. Dacă războiul se termină mâine, refacerea lanțului de aprovizionare cu Ucraina va dura un an, pentru că sunt fabrici și drumuri distruse. Turcia este o piață spre care ne vom îndrepta și va deveni unul dintre furnizorii principali. În Europa de vest prețurile sunt foarte mari și nu ne permitem să importăm materiale de construcții de acolo. Chiar dacă Guvernul ia niște măsuri în privința limitării prețului la combustibil, la energie, trebuie să ne asigurăm că materialele produse în România să rămână aici și să nu plece spre piețe unde programul de restructurare și reziliență a pornit deja“, a adăugat Irinel Gheorghe, vicepreședinte FPSC.

    Citeste stirea completa pe Profit.ro

    Share:

    Add your Comment

    Arhive

    Kroth is a corporate consulting & business WordPress theme. You can customize what ever you think to make your website much better from your great ideas.